måndag, april 03, 2017

Jaha

Så blev det aktuellt igen, det som jag skrev om (precis den här dagen) 2010. P1 morgon har i morse diskuterat punktskatter på socker. Norge har det. Och faktiskt även USA. I alla fall Kalifornien, som verkar vara den mest framåt staten i clownlandet därborta.

Och varför kan vi inte importera den företeelsen från det stora landet i väster, när vi tar hit allt skräp?

I programmet i morse intervjuades dels vår hälsominister som sa ... ja, just ingenting. Ett annat intervjuoffer var VD för  Livsmedelsföretagen, som givetvis var emot sockerskatt.
 - Vi sötar med så mycket annat nuförtiden.
Jaha - och vad är det för nyttigheter, undrar jag stillsamt. Cyklamat, kanske vi ska införa igen?
 - Och förresten satsar vi på mycket frukt och grönt. Butikerna dignar ju av det, fortsatte hon.
Citatet är inte ordagrant, men hon verkade tycka så.

Att lösgodisväggen i min närmaste ICA-butik är betydligt längre och större är förstås något jag inbillar mig. Samt att läskhyllan också är rätt omfattande. Även om jag tycker att butikens grönsaker är bra.

En docent och initiativtagare till Fetmauppropet, var den tredje "diskutören". Han var väl en bra motvikt om än lite dåligt förberedd, kan jag tycka.

Så vad händer? Blir det något resultat? Vem vågar?

*****
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Ruta Ett sa...

Dessutom är frukt sprängfylld med socker - fruktos, som är lika förödande som annat socker.

Bert Bodin sa...

Men den fruktos du får i dig från frukt är försvinnande lite. Däremot ska man undvika juice (fabrikstillverkad) eftersom ett glas kan innebära att du sätter i dig kanske fem apelsiner. Sällan äter du fem stycken i ett svep. Där är skillnaden.