tisdag, april 25, 2017

Okända trakter

Ska jag känna mig exotisk? Ja, alltså ... Ibland gör jag det. Det är rätt kul, eller vad jag nu ska kalla det.

Boende i en landsända, som brukar ligga nära toppen på turistbarometern i Sverige, är det väl svårt att tro annat. Men det är utländska turister som står för den placeringen, och då kan jag förstå fascinationen.

Men när det gäller svenska besökare blir det snarare jag, som tycker att de är de exotiska. För när det uttalar sig om vistelser här, låter det ofta som att de har varit någonstans långt borta i okända trakter. Fascinerade. Hänförda. Och visst förstår jag dem.

Härom veckan såg jag Smartare än en femteklassare på SVT. Herr Kronér leder frågesport. De tävlande blir förhörda i olika skolämnen. De kan också få (fusk)hjälp av ett antal elever, femteklassare, som får också får svara på tävlingsfrågan, men inte offentligt. De skriver ner sitt svar.

En av dessa hjälpare visade sig vara från Haparanda. Hör och häpna! Hon blev grundligt förhörd om hur det var att bo i Haparanda! Tänka sig, så märkvärdigt. Så långt norrut. Talade hon finska. Var det mycket snö? Är du duktigt på skidor? Hur kunde hon sova på sommaren?
 - Jag drar ner persiennerna, svarade Emilia.
 - Jaha, sa Kronér. Är det så enkelt.
Övriga elever i "hjälptruppen" har vi ingen aning om var och hur de bor. Bara lite om deras intressen.
Men Haparanda, oj oj oj!

I dagens Ring P1 var det en inringare från "långt uppe i norr". Överkalix. Det ligger på samma avstånd från Treriksröset, som Linköping ligger från Smygehuk. Låååångt nere i söder. (???)

Härom året ledde B en konferens här i Luleå för ett antal universitetspersoner från hela landet. En kväll bar det ut på ett arrangemang, som bestod i en skärgårdskryssning. Vädret var förstås bra. Vindstilla och solig kväll. God mat ombord och trevligt sällskap.
 - Men oj! Inte hade jag kunnat föreställa mig att det är så fint häruppe, sa en Karlskronabo.

Så visst är vi exotiska, som lockar så många utländska turister och konferenser.

Men det är ni sörlänningar också. Eller hur?

*****

2 kommentarer:

christel sa...

Samma upplever nog vi här långt ner i södern.
Man kommer från norra delen och blir fascinerad över naturen som ju bara är platt nere på söderslätt.
Och visst är det härligt med variationen här i Sverige?

Bert Bodin sa...

Jovisst. Variation är bra. Synd bara att så många känner till mera om Thailändska eller Kanariska avkrokar, än vårt eget land.