tisdag, oktober 10, 2017

Överflöd

Är det något som jag inte lider brist på så är det funderingar. De finns där. Alltid. I alla fall under min vakna tid. På nätterna sorteras det mesta i innehållsrika drömmar, så detaljerade att jag skull kunna skriva succésprängda teveserier, bara jag skulle komma ihåg drömmarna. Men där ligger problemet. Som vanligt. Det spelar ingen roll om jag i halvvaket tillstånd skulle försöka inpränta i huvudet att "det här ska jag komma ihåg och berätta".

Idag förundras jag över det jag läser och hör.
  • Sverige är ett IT-amatörland. Nu har till och med regeringskansliet blamerat sig och struntat i att säkra sekretessbelagda uppgifter. (Enligt DN.) I likhet med Transportstyrelsen och Polismyndigheten den senaste tiden. Hur är det med SÄPO? Kan man googla deras material, kanske?                            I de verksamheter jag arbetat, har sekretess varit hederssak. Och det verkar som om vi hade strängare regler än våra statliga institutioner.  
  • I Malmö har man i ett av bostadsområdena infört en ny tvätteknik i tvättstugorna. Den innebär att man använder kallt, avjoniserat vatten i maskinerna. Det betyder dessutom att man inte behöver tvättmedel. Tvätten blir bevisat ren ändå. Resultaten var alltså bra, vilket flera intervjuades om i P1 Morgon. Men då fanns det ju förstås någon som opponerade sig.                 - Om inte jag får använda sköljmedel, så doftar ju inte tvätten ren, sade en ung kvinna (Hon lät i varje fall ung.)                                                                                                                           Vem fasen använder sköljmedel i dagens Sverige? Det har då vi slutat med för 20 år sedan. Ingen i omgivningen har klagat.
  • Lille tomten Putin fyller tydligen pension i dagarna. Ett ryskt fejkmedium har då konstruerat en artikel som handlar om en hamburgerrestaurang i New York. . Där skulle, enligt reportaget, en Putin-burgare serveras. Eftersom Putte är född 1952, så skulle burgaren väga 1952 gram och vara omåttligt populär. Filminslag presenterades på den ryska sajten. En tillika rysk mediegranskare trodde inte på historien, som snabbt spred sig i allehanda ryska medier med stolthet. Han kollade upp historien, kontaktade restaurangen och kunde fastställa att det hela var fejkat. Den serveringspersonal som skymtade i videon var rysktalande. De har nu blivit avskedade från haket. 
Som sagt. Funderingar finns det gott om.

Det gäller bara att tänka.

*****
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

10 kommentarer:

Rexxie sa...

Jag använder sköljmedel!

Bert Bodin sa...

Bu, Rexxie! Miljöskändare.

;-)

Monet sa...

Jag använder också sköljmedel. Började med det när vi flyttade hit till Frankrike för snart tio år sen. extremt kalkhaltigt vatten här i bergen gör att vi måste ha antikalktabletter också i tvätt- och diskmaskinerna. Här finns fortfarande Round-Up och sopsortering är frivillig. Men vi har något som heter Tri, dvs man skiljer på glas, papper och plast, särskilt alla vattenflaskorna. Stora fina containrar står överallt och äckliga sopberg som jag sett bilder på från Sverige finns bara inte här. Men trädgårdsavfall får inte brännas eller slängas i kompost på den egna tomten utan måste lämnas på stora sopstationer, löv och grenar och det hela som man samlar ihop i stora plastsopsäckar.. Dit kan man också ringa så kommer personal och hämtar gamla kylskåp, möbler och annat skrymmande hemma i huset. Och så lämnar franska hundägare i nio fall av tio kvar det som husdjuret åstadkommer, vi är rätt unika med våra plastpåsar och att plocka upp efter vår lilla. Så det är ju lite olika synsätt mellan olika länder kring det här med miljön.

Knapsu sa...

Har aldrig använt skölj/mjukmedel. Kvinnorna i huset däremot vill ha det för att tvätten ska bli mjukare och dofta gott.
Men som du säger, helt onödigt och en helt onödig och stor belastning på miljön

Bert Bodin sa...

@Monet.
Jag kan förstå problemet med hårt vatten. Men hur gjorde folk förr, innan sköljmedel alls fanns?

Det kanske finns miljömärkta varianter. Jag vet inte. Men för att tillföra endast doft, som damen i intervjun gjorde, tycker jag verkar helt förkastligt.

Sedan håller jag med om att svenskarna är skrämmande usla på att hålla ordning kring sopstationerna. Vi är tydligen vana vid att "nå'n annan" rensar upp och städar. Det är så korkat att man undrar hur de överhuvudtaget blivit myndiga.

Bert Bodin sa...

@knapsu.

Tänk så många kloka män det finns.

;-)

Monet sa...

I det här landet som man skulle tro är lite allmänt slarvigt och sydländskt stökigt är det en jäkla ordning och reda på det mesta. Sen finns det ju urgamla övergivna och förfallna byar ( i Sverige väl också på sina ställen?) och slarviga husägare som är skrotnickar. Men sopor tar man hand om - vi har sophämtning VARJE DAG!. Man får inte stöka ner heller - i vårt lilla minivillaomrpde får man inte hänga handdukar på tork på balkongräcket för att inte störa det estetiska intrycket. Här torktumlar ingen utan all tvätt hängs på ställning, inte lina. Den måste stå undanskymd så den inte stör grannar och man ombeds att inte torka trosor, bh och kalsonger där. Intimplaggen ska vara just det! Föreställ dig det i Sverige! Sen har vi två Police Municipale som finns dygnet runt i vår lilla by. Sitter de inte på sitt kontor kör de runt i sin bil eller går runt på bygatorna och håller koll och pratar med alla. Behöver man hjälp med minsta lilla kommer de inom tre minuter! Så ordning är det!

Elisabet. sa...

Bert: Man strök väl sina kläder förr? Då blir dom ju ändå lite mjukare.
Det händer att jag använder sköljmedel, men får arga blickar av pv och jag VET att det är skadligt för miljön, så det får väl bli sista flaskan då.

Bert Bodin sa...

@Elisabet.
Bra där Elisabet (och PV).

Och du vet väl att det finns alternativ:

Ingredienser

10 g bikarbonat
150-200 ml varmt vatten
800 ml äppelcidervinäger eller vit vinäger
Plastbehållare med kapacitet för 3,5 liter

Hur gör man?

Det är viktigt att använda en stor behållare, eftersom blandningen växer. Häll i det varma vattnet i behållaren och lägg till bikarbonat och vinäger. När du gör det kommer du att se en kemisk reaktion där innehållet börjar bubbla.

Använd det sedan precis som ett kommersiellt sköljmedel.

Råd: Innan du använder sköljmedlet är det bäst att röra om på nytt. För varje tvätt räcker det med 4 matskedar.

Cecilia N sa...

Men hur i hela världen hinner ni slänga så ofta?

Vi har 4-5 påsar kompost på två veckor. Brännbart tar de betalt för varje gång vi ställer ut kärlet. Eftersom vi får ihop ungefär en halv kasse på två veckor så snålar vi.

Förpackningar i papper och plast tömmer vi själva ca var tredje vecka, då ca en kasse var.