måndag, juli 19, 2021

Dags ...

.. att återvända till "civilisationen";
till staden, huvudstaden, till de vilda sparkcyklarnas paradis. Jag undrar när de första dödsolyckorna inträffar. Jag undrar när korkskallarna som kör, inser att de är fordonsförare och att man kanske borde parkera den intill en husvägg istället för mitt på trottoaren. Storstäder i Europa inför nu stränga restriktioner, förbud nattetid i Paris medmera, medmera.

Här i Sverige mesar vi väl på, som vanligt.

Middag på italiensk restaurang. För mycket mat. Men god. Trevlig stämning. Kul personal. En av dem rekommenderar en titt på den nya skulpturen på Vanadisplan. Carlota av Jaume Plensa. Jag gillade den.

Långsam promenad hem.


*****

12 kommentarer:

Monica sa...

Väldigt fin! Du fotade henne fint också, Carlota är visst namnet.
Och hu, dessa cyklar, händer att man glömmer dem och har annat att tänka på och då på en kvart så är man nära att bli ihjälkörd vid tre omgångar fast man går på trottoaren bara avsedd för fotfolket. Sverige behöver ju inte utmärka sig mest och värst på alla områden.

Elisabet. sa...

Läcker skulptur! Är det inte denna - eller iaf en liknande - som finns i Pilane skulpturpark i Bohuslän och av samme konstnär?

Elisabet. sa...

Ps. Var så inne på skulpturen, så jag glömde säga att ååå, så vackert med trädskuggan på husväggen! Ds.

Bert Bodin sa...

@ Monica

Carlota ska det vara. Korrigerat!
Carmela är tydligen syrran som står i ... var det Barcelona?

Ja, de där sparkcyklarna behöver man göra något åt.

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

"Plåtniklas" som jag fotade i skulpturparken Artipelag är gjord av samma konstnär.

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Bilden var först tänkt till din fönstersamling. Men så läste jag att du hade mycket "på lager". 😉

Monica sa...

Är lite rörigt tycker jag om infon runt hans verk, ser att han finns lite här och där internationellt sen 35 år. Visste inte att prins Daniel invigde hans konst på Djurgården förut men verkar som det är utställningar mycket som flyttar runt. Men den skulpturen på Arkipelag är permanent.
Ser att det är hans verk i St Helens i Liverpool också, sett den, i vit dolomit, 20 meter hög och bara drygt 20 miljoner i inköp ... Han har fler i UK, London bl a. Intressant och fina skulpturer åstadkommer han.
Trevlig fortsatt resa, vädret är ju nu riktig svensk sommar, så skönt det, hoppas det fortsätter så ett tag.

Bert Bodin sa...

@ Monica

Vi är redan hemma i norr nu.

Turtlan sa...

Ja dessa cyklar. De har kommit till Solastan nu i sommar också. Flera olika företag. Artikel i länstidningen häromdagen att akuten här fått in flera öppna frakturer tex. De bara hoppades på slippa gå in någon skallskada… hoppades.

Undrar hur försäkringar gäller om man åker på en sån och tex kör på någon som blir skadad. Kör jag på något hon med en bilen så finns det ju försäkring för det.

Såg ett skräckexempel idag hur folk (ung kille) åker. På utsidan av en rad med parkerade bilar men mot trafikens riktning mitt i centrala stan på en gata där alla stadsbussar går. Inte ens tokstollar cyklar så…?

Det kostar visst 2,50 kr/minuten så en tur på tio minuter kostar som en bussbiljett.

Nej bort med skiten. Ok om folk vill köpa en egen. Då är man nog mer rädd om den och kanske bryr sig om hur åka. Förhoppningsvis. Är inte emot fordonet i sig utan hur den används i trafiken.

Bert Bodin sa...

@ Turtlan

Ja, jag hoppas verkligen att lagstiftare och andra ansvariga kommer med några goda idéer. För det kan inte fortsätta på det här viset. Här i Luleå har vi ännu bara ett fåtal privatägda sparkcyklar. Men även de kan köra vilt och fort.

Turtlan sa...

Jasså! De där firmorna har inte nått din vackra stad. Var glad så länge det varar. Hör liksom kom de bara över en natt. POFF!

Bert Bodin sa...

@ Turtlan

Jag hoppas att vi slipper dem.