onsdag, juli 28, 2021

Sörbyn

Råne älv mynnar i den havsfjärd vi bor vid. Idag beslöt vi åka ett par mil uppströms. Älvdalen är mycket vacker och beströdd med många små trevliga byar.

En av dem är Sörbyn. Den har alltid lockat mycket folk, för här finns en festplats, som hade hejdundrande midsommarfester en gång i tiden. Ökända till och med. Numera är det lite mer städade evenemang där.

Men vi besöker gärna Sörbyn. Vackert belägen vid en klar och fin sjö. Vi har haft en tradition sedan några år att åka dit för att äta lunch på restaurangen med utsikt över sjön. Så blev det alltså idag. Renburgare. Gott. Efteråt flanerade vi i byn. Ett "Skogsrum" ligger en bit bort, där man kan gå runt en liten tjärn med näckrosor och trollsländor. Hade hoppats att få se den unika Grön flodtrollslända som är en stor raritet, men som har en förkärlek för just denna älvdal i Sverige. Den finns bara här. Men tji fick jag.


Badplatsen var välbesökt
en dag som denna, med 30 grader i luften. Hur varmt det var i vattnet vet jag inte. Jag har aldrig sett så mycket folk här förr. 

Efter några timmar beger vi oss hemåt igen, men stoppar för en fika på bruksherrgården i Melderstein.

Trevlig utflyktsdag, trots hettan. 


*****

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Oj, så mycket vackert ni har i Norrbotten! Är det omklädningshytter på badbilden? Såna fanns hemma i Malå. På avdelningen för kvinnor upptäcktes ofta borrade hål i väggen ,-)
Det var nog inte kvinnor som borrat.

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Vet inte om det är omklädningshytter, men varför inte. Toaletter såg jag på närmare håll.