onsdag, juli 14, 2021

Kulturspaning

Vad hittar man på en dag i sommarstockholm? Ja, det finns ju en hel del. Men vår värdinna hade redan planerat dagen.
 - Det blir ett besök på Artipelag.
Ja, där har jag ju aldrig varit och det visar sig att det har inte vår värdinna heller. Så hon har redan beställt transport ut mot Värmdöhållet där konsthallen ligger.En gigantisk sak, visar det sig där det ligger i vacker natur på fina klipphällar i skog som sluttar ner mot havet.

Värmen gör att vi inte har något emot att börja inomhus med en retrospektiv utställning i luftkonditionerade enorma salar. Enorma är också målningarna av Rolf Hansson, en konstnär jag inte kände till överhuvudtaget. Men vilken produktion! Sal efter sal med stora dukar. Oljemålningar med abstrakta motiv, färgintensiva och föralldel ibland fantasitriggande. Det är väl meningen. Men det fanns också dukar som jag förblev totalt likgiltig inför. Dekorativa på sin höjd.


Efter lunch i den vackra cafélokalen (Stora restaurangen stängd av pandemiskäl än så länge.) gav vi oss iväg på utomhusspaning längs den stig som går genom skulpturparken. Med spännande skulpturer lätt återfunna med lite fantasi och den karta man får när man köper entrébiljett.


Tyvärr tog värmen sin tribut. Den var kvävande - upp mot 30 grader inbjuder inte till vandring i kuperad terräng. På en knapp timme är vi tillbaka i kaféet för fika. Vi beslöt också att boka om vår transport mot stan till en tidigare avgång. Det gick fint.

Mycket trevligt besök. Rekommenderas!

*****

7 kommentarer:

Monica sa...

Så fint och vacker miljö, tycker det är så kul att det är Babybjörns grundare till detta också. Och Gustavsbergs porslinsfabrik är roligt och intressant men i denna hetta är det lite knepigt att trava iväg. Just idag var det en märklig värme är vänner och bekanta överens om. Arma människor i den hetsiga sjukhusmiljön. Ventilationen är inte till för människan där. Ha det bra på nya äventyr och imorgon kan lite egentillverkad vätskeersättning vara klokt, ska bli än hetare.

Bert Bodin sa...

@ Monica

Ta det försiktigt i värmen.

Elisabet. sa...

Ja, det är inte alldeles enkelt att hitta på lämpliga sysselsättningar när det är så här varmt, för att inte säga: HETT! Tur att det är nära till havet och trädgårdsslangen (i den senare är vattnet iskallt).

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Sitta still är ju heller inte någon favoritsysselsättning.

Monet sa...

Artipelag ser fint ut - står på vår önskelista framöver. Här, några mil norr om huvudstaden har vi nu 34 grader i skuggan. Och 30 inne trots fläktar i varje rum. Vi borde vara vana efter elva heta provence-år men där lever man ju annorlunda. Nedragna jalusier, stängda fönsterluckor, inga som helst utesktiviteter mellan 1100-1500. Pool- och strandbesök först efter kl 16-1700. Vid sån här hetta har man också ofta Mistral eller fläktar från havet och det hjälper förstås.

Och så har man clim överallt också och husen är byggda i sten. Vätskeintag är naturligt, det vet man sen barnsben. Plus att man gör ”far niente” för att fysiska aktiviteter helt enkelt inte är nyttigt. Troligen inte heller för en herre med förmaksflimmer! Varför inte en god bok i någon trevlig parkskugga där du kan lyfta blicken då och då och titta på folk som du gillar? Vänta med sktiviteter till ikväll är stalltips. Vi ligger lägre än vanligt och bara hoppas att det här förändrade klimatuttrycket ger sig av någon gång!

Bert Bodin sa...

@ Monet

Absolut ett ställe att besöka.

Och jag kan försäkra dig att tillvaron präglas av lugn och ro. Inga direkt fysiska sysselsättningar. Promenaden genom skulpturparken gick mestadels i skugga.

Och lokalerna var välkylda.

Monet sa...

Tänkte mest på hur det gick idag eftersom du skrev att stillasittande inte är din grej. Här i vår stad - sommarturiststad bland de största i Sverige - har det varit fullkomligt dött i stan, inte ens hamnkrogarna är fulla. Vet inte var folk är, ute är de inte iallafall!