söndag, september 12, 2021

Supernova

Vad passar bättre en gråregnig septemberdag än en biosalong på eftermiddagen. Det var längesedan sist.

Sam och Tusker är ett par sedan 20 år tillbaka. De gör en semestertripp med husbil. Tusker har planerat rutten. De ska besöka syskon och annan släkt, platser där de har gemensamma minnen och njuta av tillvaron. Men till saken hör, att Tusker har drabbats av alltför tidig demens och har börjat glömma både det ena och det andra. Han vill bli ihågkommen som den man han var tidigare, inte som den sjuke man han är nu.

Det är en gripande film. Men oj, vilka skådespelare, och oj, vilket foto. För att inte tala om trakterna de färdas i. Jag tror det är Skottland. Det är berg och dalar, gröna och höstfärgade sluttningar. Oerhört vackert. Colin Firth och Stanley Tucci spelar samboparet.

Under resan dyker problem upp. Problem som diskuteras och dissikeras. Det är tårar och ilska, skratt och glädje. Men hur det går, tänker jag inte tala om.

Sevärd film. Supernova heter den.

*****

6 kommentarer:

Monet sa...

Du kan läsa mera om detta på AlzheimerLife, stiftelsen som startades av journalisten Henrik Frenkel. (Jag är med i hans team som medicinsk researcher som du kan se på hemsidan. Ifall du undrar varför jag ibland har svårt att avhålla mig från att kommentera i medicinska frågor) The Father med Anthony Hopkins är lika fantastisk film på samma angelägna tema…´´´´´

Elisabet. sa...

Tack för tipset Bert! Den står på min "att-se-lista"!

Bert Bodin sa...

@ Monet

Ska se den på onsdag.

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Och du har väl sett The father.

Jag ser den på onsdag.

Cecilia i Houston sa...

Fin film, tyckte mycket om den. Den är inspelad i Lake District i England, inte i Skottland.

Bert Bodin sa...

@ Cecilia i Houston

Aha. Fint i Lake District också.

Jo - det var en mycket tänkvärd film.