måndag, september 27, 2021

Gyllne morgon ...

.. gyllne morgon trallalla tralallalaaa .....


Men grodan ser fundersam ut.

*****

2 kommentarer:

thord wiman sa...

Jo, fundersam men också förvåning och förskräckelse i posen som vore alla arter av groddjurs lott och uttryck om de bara fick vetskap (och kunde förstå det) om vilken penibel existentiell knipa människan försatt dessa drygt 7.200 arter groddjur i globalt.

Få djurarter om ens några minskar så snabbt pga förstörda livsmiljöer, försurade vatten och ökad uppvärmning - allt människoskapat! Ändå är många arter groddjur på jorden ännu inte upptäckta och beskrivna rent vetenskapligt systematiskt men försvinner gör de likafullt in i det evigt tysta, flera med högst troligt verksamma mediciner mot mänskliga sjukdomar, cancer, resistens m.m. Naturens apotek utarmas mer och mer, föröds, ruineras framför våra ögon - vårt apotek!

Ja, det här är ju tråkigt för oss och en tragik för grodarterna, att kunna överleva med människan i planetens förarsäte blir nog ett konststycke nära det omöjliga även för en mästare i metamorfos som lever vattenliv som yngel och andas med gälar för att senare övergå till landliv och andas med lungor.

Bert Bodin sa...

@ thord wiman

Tack för viktig kommentar.

Jag är medveten om groddjurens situation. Därför blev jag väldigt glad och överraskad i sommar, när vi träffade på ovanligt många grodor under en period. "Överallt" dök de upp.