onsdag, september 22, 2021

Vad är det med ...

.. norrbottnisk snabbmat? Jag är ingen framstående hamburgerkonsument. Sällan äter jag snabbmat överhuvudtaget. Men det händer, utan att jag funderar särskilt mycket över det. Att Luleå är en stor restaurangstad, det vet vi ju, eller hur?

Däremot funderar jag varför norrbottniska hamburgerföretag är så framgångsrika. Du kanske inte tänker på det, men Frasses, Max och nu senast Bastard burgers, är alla norrbottensföretag. Huvudkontoren finns i Luleå. Restaurangerna (om de nu kallas så) ligger däremot lite här och där. Frasses är det minst spridda med sitt sydligaste etablissemang i Kalmar. 

Max finns i hela Sverige, ibland med flera ställen i samma stad. Men Max finns även i utlandet, ja till och med i Saudiarabien.

Sedan har vi nykomlingen Bastard burgers som startade för fem år sedan här i stan. Ett kompisgäng från Luleå startade företaget. De finns numera väldigt spridda med 51 försäljningsställen, i Sverige, i Europa, Norge och Finland, ja - de är också på gång i New York!

Ska jag själv välja något av dessa, så blir det det sistnämnda. De har en lite annan inriktning och gör hamburgare med lite mer finess. De görs à la minute, alltså börjar de lagas, först när man beställt dem. Och de har lite andra tillbehör som gör dem till en hel måltid. Trivsamma restauranger är det oftast. Och veganska varianter finns också på menyn, vid sidan av de vanliga som innehåller norrbottniska råvaror, när det gäller kött.

Nu fyller de fem år och ställer till med kalas. Jag kommer inte att gå dit.


*****

5 kommentarer:

Elisabet. sa...

Intressant, den här sista kedjan har jag aldrig ens hört talas om!

Babsan sa...

Du har lite fel om Frasses se pm🤗🤗🤗

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Din närmaste finns i Varberg. Eller Malmö.

Bert Bodin sa...

@ Babsan

Korrigerat. Tack!

Babsan sa...

👍👍👍