onsdag, november 17, 2021

Medveten

Jag är rätt noga med vad jag sätter i mig - i matväg, alltså. Ekologiskt så långt möjligt, förstås. 

Men jag måste erkänna att på kycklingfronten har jag slarvat. Där har jag inte varit så noga som jag borde. Undrar varför. Kan bero på att jag sett kyckling som ett bättre alternativ än rött kött, sådär i allmänhet. 

Men nu blir det ändring.  Dagens nyheter visar idag en bra översikt om vad man bör satsa på, och inte. Om man nu inte väljer vegetariskt förstås. Det finns bra kött. Man behöver inte köpa brasilianskt, gud förbjude. Det skulle jag aldrig göra. 

Köper jag rött kött blir det närproducerat. Annars får det vara. Det finns producenter i närområdet. Varför ska man inte gynna dem?

Naturligtvis blir det då också vilt. Älg, till exempel. Det finns med bland de grönmärkta produkterna i DN:s översikt.

Men en sak har de glömt. Det som vi äter mest av, när det gäller rött kött är givetvis ..... ren! Det är en skam att tidningen inte tagit med det alternativet.
Ett kött som i det närmaste är ekologiskt. Och framförallt gott. En näring som verkligen borde gynnas. 

Samerna, renskötarna har det kämpigt i dessa tider, när klimatet ställer till det.

*****

15 kommentarer:

Babsan sa...

Vi har tillsammans med flera på ön haft egna kor.Nu har de hängt en vecka så ikväll ska det styckas och fixas.Flrsta gångenvi är med.Men tidigare år har vi fått köpa av grannarna.Väldigt fint kött

Bert Bodin sa...

@ Babsan

Det är skillnad på kött och kött.

Gunnel sa...

Mycket märkligt att de glömde renen. Mört och gott kött och dessutom närproducerat.

Elisabet. sa...

Bert: ren är ju underbart gott, men tämligen dyrt. (Vet inte om det är dyrare än älg, men det har du kanske koll på?)

Elisabet. sa...

Ps. Uppräkningen av de olika köttdjuren, är väl författad av någon som bor långt söderut och där är ju inte renkött lika vanligt förekommande. Ds.

Bert Bodin sa...

@ Gunnel

Slarv, bara!

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Priset varierar ju beroende på vilken styckningsdetalj man väljer. Vet inte om ren skiljer sig från älg.

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Nä, jag förstår. Nårrrrland liger ju lååångt därbortanför Uppsala.

😉

V sa...

Håller med, märkligt att renen inte fanns med på viltkött!
Ser att jag håller mig mest på gröna skalan med inhopp på gula om det inte nu vore för kycklingen! Jag ska ta mig en funderare men tror jag kommer fortsätta äta svensk fågel/majskyckling.

Bert Bodin sa...

@ V

Kom på att ren kanske ska räknas till "halvvilt". De är ju djur som ägs av någon, även om de lever i viss frihet.

Turtlan sa...

Ja kyckling borde förbättras här också. Köper svensk kyckling men inte ekologisk. Får kolla på det.

Tack för intressant bild!

Bert Bodin sa...

@ Turtlan

Jepp - här blir det också extrakoll på kycklingen.

Thalassa sa...

Jag håller ju så klart med dig - ”uppfödd på” renkött som jag är! Så gott, liksom älg, rådjur, hjort m m vilt - och närproducerat. MEN - väldigt många familjer har inte den matbudgeten! Det är dyra köttbitar, och även om mat ska få kosta är det nog tyvärr inte rimligt för en lågavlönad barnfamilj.

Bert Bodin sa...

@ Thalassa

Men många, många tar nog slentrianmässigt vilken köttbit som helst ur kyldisken, utan att reflektera över varifrån den kommer.

Kvalitet kostar - det är sant.

Anonym sa...

Uppfödd på älgkött och fisk..Tål inte ens lukten av älg idag...Men älskar fisk,gärna varje dag...Men man måste ju variera sej...