Min åsikt om de sistnämnda är välkänd. Här jobbar jag i motvind. Jag har sett "adventsljusstakar" med fem, sju, nio, tolv, ja till och med 17 ljus, så någon firar ännu advent. Elljusstakar, alltså.
Kort sagt: En adventsljusstake har fyra (4) ljus. Ett ljus för varje söndag, med början första advent. Ska det vara så svårt!?
Nu är det semlorna som står på tur. På tisdag är det fettisdag; den dag man äter den första semlan för året. Ja, det gäller ju inte för de som smällt i sig bakverket redan i november - du vet, de där som köper julmust i augusti.
Laktosfri kardemummaskorpsemla med apelsinmassa. |
Trodde du, va. Nu är det semmelwraps, pizzasemlor, våffelsemlor, semlor fyllda med choklad, eller nötter. Kort sagt så kan snart hallongrottor kallas för semlor.
Vad är det som är så svårt?
*****
Ja, k a n man tänka sig vilka ouppfostrade människor det finns i vårt land, som kallar en elektrisk ljusstake med sju ljus för adventsljusstake! Fy skäms på oss! Tur att det är fullt i husets vrår, så behöver jag inte stå i skamvrån.
SvaraRaderaVänliga hälsningar Elisabet i Halland.
(Och första semlan åt vi nog i slutet av december).
Vi har också en fin stake i svart metall, tror den kallas för Eldflugan, med sju smala ljus i vårt köksfönster. Många kanske tror att det är en kvarglömd adventsstake men det må så vara - våra är av klassisk sort och är nerpackade sen tjugondag Knut. Däremot har de flesta grannar här kvar sina ljusslingor på balkongerna och den vi har satt i tujan utanför oss lyser också fortfarande. Bara under våra elva frankrikeår märkte vi skillnad här när vi kom tillbaka. Det verkar som man i Sverige numera vill behålla ljuskällorna längre under den mörka tiden av året och att de inte längre helt förknippas med just vinterhelgerna. Semlor äter vi kanske en om året och någon gång i februari, mest för att det ska vara så. Helt avvanda från detta under utlandsåren. Är absolut inte rigida kring tidpunkter och viss mat - surströmming äts inte här så det är inga problem med den premiären. Kräftor äter vi året runt i den mån de är tillgängliga!
SvaraRadera@Elisabet
SvaraRaderaJag hoppas bara att det var en äkta semla. I så fall är det en förmildrande omständighet.
@Monet
SvaraRaderaIngen adventsljusstake drivs med el. Ingen!
Bert. Har man som vi en vig och extremt tjockpälsad katt med yvig svans så tänder man inga levande ljus någonstans. En av hennes föregångare fick just eld i svansen och det var rena turen att vi stod i närheten av både det brinnande djuret och kökskranen! Man är desto nöjdare med dagens väldigt naturtrogna batteridrivna ”stearinljus”, block- och värmeljus. De duger gott!
SvaraRadera@Monet
SvaraRaderaJavisst! Du får ta till vilka åtgärder som helst. Bara inte kalla en 17 positioners elljusstake för "adventsstake".
Bert. Men det har ju aldrig gjort. Tvärtom - den ”Eldfluga” med tio smala svarta rör med ljuskälla på tppen vi har kvar kanske uppfattas som adventsstake av några men det får då vara så. Idag, i vackert snöfall åkte vi sjukresetaxi till ett uppföljningsbesök på annat sjukhus. Och vägen gick genom nästan hela vår nya boställe i Djursholm - enorma kvarter med villor i storlek och byggnadsstilar från förra sekelskiftet så man baxnar. I nittio procent av fallen satt alla ljusslingor kvar på balkonger, staket, grindar och i träd. Enbart det, alla referenser till jul och advent var borta - precis som jag skrev förut. Har ni inte det så uppe hos er också?
SvaraRaderaBert: Det var då tur att man blev förlåten ,-). Ja, semlan var äkta, jag har aldrig köpt några wraps eller andra typer av semlor, är ju som bekant så enjängd.
SvaraRadera