torsdag, februari 01, 2024

Racerprat

Var femte ung man ser inte några nackdelar i om vi skulle ha en mer diktatorisk ledare. 

Detta framgår av den rapport som kallas Ungdomsbarometern, som offentliggjordes idag. En rapport som bygger på intervjuer med 15000 ungdomar. Det visar sig också att unga män ofta står lite mera till höger jämfört med tjejer, på den politiska skalan. Samhällsintresset minskar och färre tror på demokratin. Det är en hemsk slutsats.

"... bidrar till att unga har en dyster syn på samhällsutvecklingen och känner uppgivenhet", är en annan slutledning som kan dras, enligt Ungdomsbarometerns ansvarige Ulrik Hoffman.

Han intervjuades i morse, och det är det, som egentligen är anledningen till detta inlägg. Det är ett symptom som jag noterat sedan flera år, nämligen prat i 180. Minst. Många stycken i intervjun pratar han som en - ja, robot. Fort, fort, fort. Ett enda rabblande, vilket gjorde att jag gick miste om mycket av det han sa. Jag begriper inte hur man kan prata så snabbt. Hur hinner man tänka på vad man ska säga?

Eller är det jag som är lomhörd.

Lyssna här!

*****

9 kommentarer:

Monet sa...

Haha. Ja, det gick fort. Men så pratar de unga här i Stockholm. Jag har ju levt större delen av mitt liv här så jag är van. Hade inga problem att förstå och hade inte reagerat om du inte påpekat detta. Har videofilmer på mig själv med prat och andra inspelningar i samma ålder där jag redan då pratar som man gjorde och fortfarande gör i huvudstaden. Men jag håller med dig om att budskapen går fram bättre om man inte är så ”ivrig”.

Elisabet. sa...

Nej, du har helt rätt. Hörde också den intervjun och tyckte att denne U.H. mest svamlade .., det var väldigt luddiga svar, men hastigheten tänkte jag inte på. Det gör jag däremot ofta när jag lyssnar till andra radiopratare av den yngre sorten.

Gunnel sa...

Så många ord på så kort tid som möjligt. För mig gick det alldeles för fort, hade mycket svårt att förstå vad mannen sa.

Majalena sa...

Jag vet inte med kanske får man betalt efter antal ord/minut?? Det är många vuxna som också pratar otydligt, t ex justitiemininister Gunnar Strömmer, han ser ut att längta hem till soffan när han pratar och mumlar väldigt otydligt... i programmet "Fråga Doktorn" var det en manlig läkare som pratade om bröstcancer som mumlade hela tiden, mycket svårt att höra vad han sade,när jag ändå gnäller kan vi ta en del reportrar/programledare i P4 Norrbotten, som fnittrar, gnällpratar sig genom morgon programmet, vilket gör att jag väljer P1 eller P2 eller stänger radion

Bert Bodin sa...

@Monet
@Elisabet
@Gunnel
@Majalena

Bra! Jag är tydligen inte lomhörd. :-D

Åke sa...

Vissa människor blir snabb i talet ja, jag som sadlade om till försäljare sedan 2008 är det många som inte känner igen mig... och det tyder väl på något. låt oss översätta till munväder då :) Demokratin, skrämmande och skrämmande, frångår man ideologin och famlar hit och dit och glömmer bort eller prioriterar vissa i samhället är det nog bara att räkna med det.

Bert Bodin sa...

@Åke

Det mesta beror kanske på läget i världen. Ända sedan pandemin anlände, har ju tillvaron ställts på kant i olika sammanhang.

Eliza sa...

Jag passar på att gnälla också. P4 norrbotten..Håller med om fnittret,men jag stör mej på att en del inte lyssnar,och/eller tänker själv.Dom intervjuar folk,som svarar på frågor.Då kommer en fråga,som gästen redan svarat på i sitt föregående svar..Det verkar vara svårt att lyssna på vad som sagts,och ställa en följdfråga på det.Nä,kör frågorna som står på papperet rakt av.Man hör på en del gäster att dom blir konfunderad.Då borde dom svara som läkaren svarade under pandemin..Ja,som jag redan sagt...Två ggr...

Bert Bodin sa...

@eliza

Lyssnar så sällan på P4. Bara när jag kör bil, i stort sett.
Men jag kan föreställa mig hur det är.

Här gäller P1.