tisdag, februari 27, 2024

Är det någon ...

.. som tror, att Ungern ska ratificera vår NATO-ansökan smidigt och snabbt.

Nej, de kommer förmodligen att dra ut på det på olika sätt, bara för att få känna sig betydelsefulla. Det är så de beter sig, de som har hybris.

Här i Luleå känns det redan som att vi är med. Amerikanska bombplan hörs över stan. De är redan här och övar. Det har hänt förr att amerikanska styrkor har övat här i norr. Man träffar på soldater på stan då och då.

Jag har lite kluven känsla kring hela NATO-historien. Å andra sidan tycker jag att vi kommer lite närmare varandra i Norden. En bra känsla av samhörighet.

Sedan kan man ju undra hur effektiva de amerikanska planen är, när man ser detta på nyheterna:

Träffsäkert?

*****

12 kommentarer:

Monica sa...

Jag är också lite kluven och gubben skriver väl inte på innan han igen har pratat med sina två kompisar.
Och å ena sidan kan man tänka att det är ett visst skydd att vara med, å andra sidan kanske det inte spelar någon roll alls.

Åsa sa...

Att stå utanför Nato nu när alla grannländer är med ser inte jag som något bra alternativ heller, lite som att välja mellan pest eller kolera..
Åsa

Bert Bodin sa...

@Monica

@Åsa

Ja - det är lite hursomhelst.

Det bästa vore ju att NATO aldrig hade behövts.

Och frågan är hur effektiva 'amerikanska bomflyg' är. 😉

Monet sa...

Jag förstår ingenting? Är det något fel på det amerikanska planet? Eller att man övar med F21 som utgångspunkt? När det gäller NATO är ju de flesta överens om att det är medlemskapet i hela försvarsalliansen som räknas, inte bara att vi är med som nordiska grannar. Med tanke på det ytterst prekära läget - också för vår del - bör vi nog nu vara väldigt lättade över den här utdragna processen är över. I min värld skulle vi varit med för länge sedan men det beror förstås på min bakgrund med en annan erfarenhet av försvaret plus att jag levt i ett NATO-land i elva år. Och varit nära de erfarenheter och minnen av andra världskrigets fasor som man är ute i Europa på ett helt annat sätt än i Sverige.

Bert Bodin sa...

@Monet

Läs noga i bilden! 😉

Monet sa...

Äsch… felstavningarna i Tv4 nyhetssändningar tillhör ju vardagen numera. Jag ser dem knappt, försöker låta bli att hetsa upp min språkpolissjäl! Men det var ju lite kul förstås!

Gunnel sa...

Dagens första skratt- Bomplan över Luleå låter nästan snällt.

Elisabet. sa...

Och i morgonens nyheter stod det längst ner på den där nyhetsraden att det var 28 år sedan Palme mördades, men nyhetsuppläsaren sade i alla fall rätt.

Elisabet. sa...

Ps. Ja, jag har varit för medlemskap i Nato hur länge som helst; tycker att det är oerhört osolidariskt att räkna med andras hjälp utifall att och att då inte vara beredd att själva ställa upp. Minns också hur rädd jag blev då när Ryssland inledde invasionen .., dagen därpå mötte jag militärfordon utanför Halmstad och såg och hörde jaktplan komma farande över havet. Säger som Bert: synd bara att det ska behövas ett förbund som Nato, men med Ryssland som nära granne .., ja, tack! Ds.

Bert Bodin sa...

@monet

Godkänt får du i betyg.

Bert Bodin sa...

@Gunnel

🙃

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Jag tänkte mig en tillvaaro med avspänning från alla håll. Saknar Gorbatjev.