tisdag, februari 06, 2024

Preppat

Man måste ju följa rekommendationerna som råder i dessa tider. Alltså har vi så smått preppat, dvs sett till att vi skulle kunna hanka oss fram i livet, även om ofärd skulle råda. Inte något fanatiskt, men vi köpte på oss lite extra torrvaror idag. Pasta, pasta, pasta och pasta. Fiskbullar, pilsnerkorv, och en del annat, som går att förvara utan att det blir för gammalt. 

Vatten i dunkar har vi haft sedan länge. Men det är nu utbytt. För man vill ju ha det fräscht. 

I fjällutrustningen ingår ju ett stormkök. En tub gas hittade jag i förrådet. Bra! Då behöver vi kanske bara köpa en tub till. I alla fall till att börja med. Här är vi visa av erfarenhet från stugan, där vi några gånger råkat ut för längre strömavbrott, som medfört matlagning på gaskök. Oftast kommer strömmen tillbaka när maten är klar.

En vev/solcellsradio ingår sedan fem-tio år i hushållet. 

Nu gäller det bara att försöka ha koll på var det finns ett skyddsrum i närheten. 

Usch! Tänk vad man skulle slippa om vissa människor ville inse sina tillkortakommanden i huvudet. 

Hur har du förberett dig?

*****

13 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ja, i det närmaste. Gasolkök, torrvaror och konserver (har vi ju alltid i båten när vi är ute och seglar), gott om batterier (pv kan bli grossist), ljus, ja, sånt, nödradio och ja, sånt.

Monet sa...

Jag är som du vet en ivrig förespråkare för prepping. Gjorde det direkt under pandemin och var också van sedan Frankriketiden. Du har ju själv sett hur traktorer och annat lamslår samhällsfunktionerna just nu därnere så man får vänja sig vid att fungera ändå. Är man dessutom man vid segling och husbilsliv vet man hur man ska leva under andra omständigheter. Jag är glad att vi nu har en uteplats och inte en balkong med tanke på utomhusmatlagning. I vårt nuvarande hus, bytt 1983 finns dessutom ett stort skyddsrum och flera andra i närliggande fastigheter väl markerade. Det var likadant i Norrtälje . Skyddsrum i fastighetern mittemot. Och när min dåvarande man och jag byggde vår villa i Täby ansökte vi om - och fick bygglov för - ett makalöst skyddsrum där det skulle stått ett vanligt garage. Så jag vet allt om hur ett sånt fungerar med ventilation, toaletter, enorma järndörrar och tiden det får ta mellan Hesa Fredrik och antalet människor som hinner in innan man stänger dörrarna. Det var dimensionerat för en mindre kärnvapenattack! Det finns en speciell app som visar samtliga skyddsrum i hela Sverige, där hittar du säkert var ert närmaste ligger. Troligen inrett som förråd eller cykelupplag. Och efter 1980-talet byggdes inga nya! Glöm inte att bunkra mediciner och första hjälpenmaterial, inte minst för att kunna hjälpa andra!

Mari sa...

Jag/vi har det mesta man behöver. Vevradio, vevlampa, batterier, ljus, Trangia (3 st...) + metanol, ett gaskök, varma sovsäckar, pannlampor, ficklampor, tändstickor, tändstål, div tändmaterial. Och i torpet har vi brunnsvatten, vedspis i köket, utedass...
Matförråd har vi ett rejält. Skulle kunna klara oss väldigt länge bara vi har tillgång till vatten. Har även god kunskap om ätbara bilda växter 😁
Har alltid ett litet vattenförråd i min lgh.
Slut rapport.

Anonym sa...

...vilda växter...🌱🌱🌱

Bert Bodin sa...

@Elisabet
@Monet
@Mari


Ni har också fattat grejen.

Rexxie sa...

Jag är absolut och totalt opreppad! När det händer något så tänker jag ta min bil och våldsgästa antingen Darling E i Halland, eller Monet! :-)

Elisabet. sa...

Rexxie: Du är välkommen, men då får du haka på i segelbåten!

Elisabet. sa...

Monet: Men bunkra mediciner är svårt, förutom vanliga som man köper i affären. Man får ju bara ta ut en omgång i taget.

Elisabet. sa...

Ps. Rexxie igen: Du är underbar med ditt icke-preppande! När alla vi andra talar om hur präktiga vi är, är du bara bäst, tycker jag. Ds.

Gunnel sa...

När jag var ett litet barn och andra världskriget pågick, då var vi preppade för år framåt. Åtminstone i min lilla by som hade eget kraftverk och egen brunn. Alla hade kor och gris samt gott förstånd. Idag är jag preppad för en kortare tillvaro i kris, med batterier, torrvaror, konserver och dylikt.

Skrattar åt Rexxxies kommentar. Så skönt med lite humor bland all präktighet.

Monet sa...

Rexxie: Du är välkommen här också. Får gärna bära vattendunkar och grilla konserverade fiskbullar. Men se till att du har en fungerande gengasapparat för varken el eller vanliga drivmedel lär räcka från Västerås till Halland eller Stockhom! .-))

Elisabet: jag menade mest att man har koll på sina receptbelagda mediciner och inte väntar till sista minuten att ta ut dem. Receptfritt och sjukvårdsmateriel kan man ju, i präkigthetens namn, ändå se till att ha hemma, det lär försvinna lika snabbt som toalettpapper vid skarpt läge.

Babsan sa...

Är ordentligt preppad här ute på ön.Här händer det emellanåt att det blir strömlöst dock inte lika ofta som förr så vi haren viss vana.Vedspis och täljstenskamin och mycket ved.Egen brunn

Bert Bodin sa...

@Babsan

Tänker så också. Vi har ju en fullt utrustad stuga i skogen vid havet. Eget vatten. Ved. Gaskök som reserv osv.