onsdag, februari 28, 2024

Vårbruket ...

.. har så smått börjat komma igång. Ja - med krukväxterna, alltså. 

I slutet av januari tänkte jag att det fanns några kandidater för omplantering. 
 - Men det är lite väl tidigt att börja nu. Det får bli i mitten av februari, tänkte jag. 

Mitten kom och for. Nu är det nästan mars. Idag blev det av. Inte särskilt jobbigt. Några fick långtidsgödsel (pellets) och påfyllning av jord. Den jobbigaste blev amazonliljan, som väger ... ja, 15 kg kanske, står på en piedestal. Men jag lyckades bära den till köket för behandling.

Bökigast var streptocarpusen, som monstervuxit det senaste året och behövde delas. Jisses!

Men nu blev det gjort, och jobbet orsakade förstås att dammsugaren måste fram. Jord fungerar så.

Nu är det bara att hoppas på tecken att plantorna uppskattar omsorgen.

*****

7 kommentarer:

Åke sa...

Det låter som grekiska allt du skriver... blomjord brukar jag få köra hem, sedan tar Facit över. Men nu ska du få höra: Jag har klippt min påse 6188 med Löjtnantshjärta med frön som LillaSyster har tipsat mig om vart de fanns och köpa :) Så nu ska de ner i en mugg serru :)

Bert Bodin sa...

@Åke

Men ... grekiska är väl ingen match. Har du inte gått i skolan?
🧐😎

Monet sa...

Jag har petat ner frön för första gången sedan jag var liten enligt alla konstens regler i små fyrkantiga torvbriketter och med lpngtidsbevattning. Stockrosor, pampasgräs och Afrikas Blå lilja - ambitiöst värre. Min mamma, 98, varnar mig för att stockrosor är svårodlade och hon bör veta eftersom hon bor i zon Skåne. Men jag har ett annat experiment på gång - en sk hydroponisk odling med enbart vatten, näringsvätska och artificiellt ljus i en liten fiffig anordning i min bokhylla. Där gror nu snabbt som sjutton basilika - kökskryddan framför andra hos oss. Ska bli intressant att följa!

Och igår kom med direktleverans från Plantagen till dörren, en fantastisk, en meter hög, guldpalm i fin kruka. Vacker, dekorativ, luftrenande, lättskött och helt ogiftig för katten. Står en bit in i rummet och kan tas ut på terrassen i sommar. Om vi orkar bära den!

Annat får vänta - de växter som klarat flytten får lugn och ro ett tag till…

Eliza sa...

Här får man tips,minsann.Googlade pampasgräset,det ska jag skaffa.Blir popcornen också i sommar.Till amplar köps det färdigt.Inomhus,hade väl 50 krukor,med olika blommor,nu i blomhimlen,de flesta.Endast blommor I köket numera.Blommorna tålde inte "blåsten" från luftvärmepumpen,i vardagsrummet.Men finns naturtrogna fuskisar numera,tackålov.

Bert Bodin sa...

@Monet

Ja, du är också igång med vårbruket, ser jag.

Vi har en afrikas blå lilja som är 9 år gammal. Övervintrar på vår balkong och får sedan komma ut på en av altanerna i stugan för att blomma. Kräver mycket lite skötsel.

Bert Bodin sa...

@Eliza

Du har dina knep. Det är bra! ;-)

Monet sa...

Popcorn körde jag med förra sommaren - det var ju otroligt kul med denna växtkraft! Dekorativt också. Afrikas Blå Lilja hade vi i mängder i vår franska trädgård - det är därför jag vill pröva igen av nostalgiska skäl. De krukodlade vi köpt i Sverige har inte velat sig. Pampasgräs är häftigt, hoppas det tar sig. Vi har egentligen ingen odlingsyta alls här i vårt nya boende. Men vi bor på bottenplan med en uteterrass som vetter mot stor gräsyta och buskplanteringar med rabatter mot husväggen. Och en helt ny planteringsyta vid nyrenoverat insynsskydd. Det heter Blomsterfonden så egenodling uppmuntras! Lagom stort - trädgårdsmästare i området sköter dessutom allt!