onsdag, september 07, 2016

Ny insikt

Idag, när jag passerade muséet råkade jag bara tycka att den där granen var snygg. Så jämn och fin. Och jag undrade om den inte används och förses med belysning under jultiden. Men det vill jag hävda att den inte gör.

När jag sedan gick genom parken och kom närmare upptäckte jag att det där minsann inte var en gran. Förbryllad blev jag. För nu stod jag där och stirrade på detta träd och kunde inte säga vad det var för sort.

Fram med kameran för att dokumentera.

Tack och lov är jag med i en del facebookgrupper, som kan hjälpa till när man är brydd. Alltså lade jag in en fråga och bifogade bilderna.

 - Det är en lind, blev det snabba svaret.
 - En lind, undrade jag.
 - Ja, bladet och frukterna är definitivt från en lind.

Här i stan har vi lindallé längs hela Storgatan. De är snygga stammar med en krona längst upp. I Berlin står lindar på gatan Unter den Linden (Var skulle de annars stå?). De och våra i Luleå ser definitivt inte ut som granar. Men jag böjer mig för sakkunskapen. Det finns ju flera sorters lindar.

Döm om min förvåning, när jag började titta runt i muséiparken. "Alla" granar, var lindar. Det har jag aldrig reflekterat över förr. Märkligt!


*****

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Intressant, det hade jag aldrig anat!

Bert Bodin sa...

Nej - Inte jag heller. Och när jag strosade vidare upptäckte jag att så gott som alla granliknande träd, var lindar. Har aldrig reflekterat över det förr.