torsdag, september 15, 2016

Bye bye SF

Tänk att få gå på en "ny" biograf. Eller åtminstone en nygammal. Här i Luleå har vi haft  SF-biografen. Punkt! I många år.

Innan så hade vi även Sandrewsbiografen Royal. Men Sandrews gick i putten och SF blev ensamma. Inte bara det - Dessutom lade de beslag på den nedlagda konkurrentens lokaler. Inte för att visa mer film. Nej, bara för att hindra konkurrens. Biografen Royal har alltså stått tom, öde och tyst i .... Ja, tio år kanske.

Tills nu. Folkets bio har tagit över den fina biografen mitt i stan, efter att hittills huserat i Kulturbyn Kronan utanför centrum.

Nyputsad och fin. Omklädda stolar. Fräscht och snyggt. Och med ett utbud, som SF aldrig skulle drömma om att blanda in i sin amerikanska smörja.

Ikväll såg vi The lobster. En irländsk/holländsk/grekisk film som skruvar verkligheten rejält. Den handlar om en dystopisk stat, där singelliv är förbjudet. Myndigheterna kontrollerar att alla är ihop med någon. Är det så att man blir ensam, änka, änkling, så skickas man till ett spahotell. Där får man bo under former som mer liknar någon form av korrektionsanstalt. Visserligen hög standard, men med regler som lämnar mänskliga rättigheter därhän. Här har man 45 dagar på sig att hitta en ny partner bland de övriga gästerna. Lyckas man med det, så får man flytta ihop i dubbelrum, för att bevisa att "kärleken" håller. Efter två veckor får man flytta ombord på en yacht, för ytterligare två veckors sammanhållningstest, innan man får flytta tillbaka till stan.

Skulle man inte träffa någon, så väntar undergången. Man förvandlas till ett djur. Ett djur som är förutbestämt. Man får själv bestämma vilket djur man vill bli, när man checkar in. Vår "hjälte" vill bli en hummer. "För de lever i hundra år, och är fertila hela tiden."

Han har en hund med sig på hotellet. Det är egentligen hans bror.

Ja, ni ser ju hur skruvat det är. Roligt - ja. Man skrattar åt eländet. Men det är också en skrämmande dystopi. Vår huvudperson rymmer tillslut och jag vill inte berätta vad som händer. Se filmen om du har chansen.

Och tänk så fantastiskt. Folk var på bio för att se film. Ingen läsk, inga popcorn, inget surr i bänkraderna.

Heja Folkets bio!

*****

4 kommentarer:

Anonym sa...

digitaliseringen har verkligen gjort underverk för filmutbudet på landsbygden. Och nej jag menar så klart inte Luleå.

Bert Bodin sa...

Jo. Det är fantastiskt. Även om Folkets bio funnits hä i stan långt före den. Det är bara det att de tidigare varit "förvisade" till rätt så trista lokaler i närförort. Nu kan de visa flera olika filmer samma kväll. Det finns 4 salonger.

Anonym sa...

År det gamla Vågen, som har blivit ny och uppfräschad biograf, undrar
f.d. lulebo. Va?

Bert Bodin sa...

Nej. Det är gamla Sandrews i Södra hamn.