onsdag, oktober 22, 2008

Allmän

Norrbotten skakas just nu av en sorglig mordhistoria. Säkert har du läst och hört om Carolin, som försvann för en dryg månad sedan. Hon var på väg till en anställningsintervju vid Ishotellet i Jukkasjärvi, men kom aldrig fram. Spåren slutar vid en vacker rastplats, Stenbron, en bit utanför Gällivare.

Ännu har Carolin inte återfunnits, och mysteriet har hela tiden tätnat. Hennes bil verkar orörd. Den stod kvar på rastplatsen. Hennes ytterkläder och hennes mobiltelefon fanns kvar i bilen. Den verkade bara lämnad, som om hon gått upp i rök.

Efter fantastiskt spaningsarbete av polisen, har nu en man häktats. Han har också erkänt, men kan inte säga var han gjort av kroppen.

Misstänkt, men inte dömd. En vanlig familjefar. Skötsam. Bra jobb. Stadgad.

Han har presenterat en historia, som närmast ser ut som en olyckshändelse. Åklagaren tror inte på hans historia om hur han knuffat Carolin så olyckligt att hon slagit huvudet i dragkroken på hans bil och dött. Mannen hävdar att han fick panik och ville göra sig av med kroppen, lastar in den i bilen och kör iväg. Sedan vet han inget mer.

Misstänkt, men inte dömd. Mannen ingick i ett jaktlag. Det lämnade han skyndsamt, utan att egentligen motivera för sina kamrater. Skyddar han någon annan? Är det därför han inte vet var kroppen finns?

Misstänkt, men inte dömd. Men igår gick den största av våra lokaltidningar ut med bild och fullständigt namn på "mördaren". I och med det går historien in i ett mer skrämmande skede.

Debatten rasar om huruvida det är rätt att publicera misstänkta brottslingars namn och porträtt i media. Själv tycker jag att det är fullständigt förkastligt.

Tidningen NSD, som är den enda som gjort så, har tidigare publicerat namn och bild på dömda kvinnomisshandlare, narkotikalangare m.fl. Dömda till långa straff!

Men nu har tidningen gått ett steg för långt. Av "allmänintresse" har man nu publicerat namn och bild på någon som teoretiskt kan vara oskyldig. Jag tycker det är kusligt.

Tidningens ansvarige utgivare har hävdat att "alla har vetat" vem den skyldige är. Därför tycker tidningen att även de måste berätta. Logiskt? Nej inte ett dugg. Snarare tvärtom. Jag trodde tidningar ville förmedla sådant som alla inte vet.

"Allmänintresse". Är du intresserad? I så fall varför? Av vad! Vad skall du använda informationen till. Varna dina barn för alla som har samma namn som den misstänkte, ett liknande utseende. Eller låta bli att stanna på rastplatser. Det enda allmänintresse som nu borde vara aktuellt är att fördöma skampåleföreteelser och pöbelfasoner. Att ge NSD en rejäl näsbränna. Slaskpressvarning utfärdad.

Mig kvittar det lika, vem som har förorsakat Carolins död. Tragedin är ett faktum, inte bara för henne och hennes anhöriga.

Men det jag tycker är värst, är blodtörsten. Hos media, och hos den förmenade allmänheten. Där har vi ännu en tragedi.

Själv kan jag konstatera att jag förmodligen inte är särskilt allmän.

*****



Helena har också skrivit mycket bra om detta.

Andra bloggar om: , , , , ,

Uppdatering: Sent på onsdagskvällen meddelas att man återfunnit Carolines kropp.

Inga kommentarer: