lördag, oktober 11, 2008

Samling



Min lediga eftermiddag. Jag sitter i trappen och tar en whisky före middagen. Varför sitta i trappen, undrar du. Jo - för därifrån har jag den här utsikten. Ut över Rånefjärden, som just har berövats sitt solsken. Det är någon minut efter solnedgången. Skymningen blir blå, men ännu dröjer några varma färgtoner kvar i vassbältena ute vid Piltreven.

Jag går ut på bron. Havet ligger stilla. Det är tyst. Alldeles tyst. Luften är frisk, men rätt varm. Det doftar hav och skog. Jag njuter. Långt borta hör jag ett välbekant ljud. Det kommer närmare. Ett sångsvanpar flyger förbi därute över viken under ljudligt trumpetande, och försvinner bortåt Kängsön. Det är höstsången, samlingssången. Så här års börjar sångsvanarna samlas i stora mängder inne i deltat. Samlar styrkorna för flytten söderut. Men ännu dröjer det. Sångsvanen flyttar sent och är den första flyttfågeln att återvända hit i mitten av mars.

Jag går in till en väntande middag. Suovas med saltrostad mandelpotatis, rotfrukter och messmör. Ett shirazvin stämmer bra därtill.

Lördag kväll.

*****

Inga kommentarer: