lördag, oktober 11, 2008

Vattentätt

- Jaha, jäklar. Nu har de stängt sommarvattnet.
En liten rännil söker sig ut från kranen i stugan, när vi kommer ut på lördagförmiddagen och skall fixa kaffe.
- Och inte har vi fått veta det heller. Typiskt!

Det blir till att ta till vinterrutinerna. Ut i förrådet och leta rätt på vattendunkarna och iväg till pumphuset för att fylla på. Vädret är gråmilt. Vindstilla. Mesar och titor bråkar om de sista fröna i automaten och undrar när jag kan tänkas behaga fylla på där också.

Pumphuset ligger 150 meter upp i backen och snart är vi där. Vårt kära pumphus, som vinter efter vinter förser oss med sitt livgivande vatten av bästa kvalitet.

Bara för de fina orden får vi sota. Inte en droppe får vi. Hela anläggningen är tyst och stilla. Jaha - Nu blir vi mer irriterade. Ensamma är vi i hela området. Det är bara att börja forska efter fel. Väl inne i byggnaden testar vi alla knappar, kollar alla säkringar och försöker igen. Inget ser konstigt ut. Men kranarna är torra som snus.

Ringer vattenansvarig. På älgjakt. Men han säger att sommarvattnet alls inte är avstängt. Ringer ordförande. Han är på väg hitåt. Och han känner till knep och finter som kan hjälpa.

Vi orkar inte vänta utan åker in till Råneå och tankar vatten på OK-macken.

Vårt kaffe smakar bra och vi börjar acceptera att det nu är vinterrutinerna som gäller.

Men någon timme senare vet vi... Allt funkar igen. Det var en radonavskiljare som hade behagat ta semester. Då stänger den automatiskt allt.

Skönt att ha vatten i kranen igen.
Men det blir bara ett dygn.
För imorgon blir det vinter på riktigt.
Vattnet stängs officiellt. Och jag kan ge mig på att vi får plusgrader ända till jul. Precis som de sista åren.

*****

Inga kommentarer: