lördag, juni 25, 2016

Stora eller små händelser

Vaknar till nyheten om en storbrand. De gamla så kallade "tyskmagasinen" i Luleå står i ljusan låga  och är omöjliga att rädda. Sorgligt, eller...?

Tyskmagasinen ligger i en undanskymd krok utanför Luleå. Det är inget ställe man passerar sådär lite av en slump. Ingen bor i närheten. Området är ganska igenväxt av sly, och handen på hjärtat, jag vet inte om jag skulle hitta dit bilvägen. I alla fall inte utan att köra fel någon gång.

Det här är krigshistoria. Jag vet inte varför de byggdes en gång i tiden. Vet inte heller när. Det jag vet är att de, under andra värlsdkriget tjänade som lager för krigsförnödenheter. Inte för oss lulebor, eller oss norrbottningar. Nej, det var mat och annat som tyska krigsmakten lagrade upp hos oss och som skulle distribueras till deras arme i nordfinland och -norge. Vi var ju neutrala, bevars, så vi hade väl inget val.

Men nog var det tydligen lite skämmigt. Det här var inget som vi fick lära oss i skolan. Jag hörde inte talas om dessa magasin och verksamheten där förrän jag var ordentligt vuxen. Det var väl för kontroversiellt, kan jag tänka. Eller också var vi fullt upptagna med att plugga Dackefejden, eller något annat viktigt.

Nu i vinter och vår har jag sett funderingar över vad de övergivna magasinen skulle kunna få för vidare öden. Upprustning, kanske.

Men de funderingarna har nog tagit stopp nu. Magasinen (de är stora byggnader) var båda övertända, när räddningstjänsten nådde dem tidigt i morse. Anlagd brand? Åska? Försök till historierevision likt kommunistsovjets retuscherande av bilder där misshagliga personer kunde ses?

Vi får väl se om det kommer någon utredning av vad som kan ha hänt.

*****
Här hittade jag faktiskt lite mer information.information

4 kommentarer:

Béatrice Karjalainen sa...

Jag har varit där och fotat ganska ofta och nej det har inte varit speciellt slyigt. Järnvägsmuséet har haft lite tåg utanför. Ett danskompani tränade i det ena. Karlsvikmagasinen byggdes för att lagra trämassa som skulle bli tidningspapper i England. Lite bilder finns här:
http://beastankar.blogspot.se/2015/02/dag-46-2-promenader-och-en-jatterakmacka.html
http://beastankar.blogspot.se/2015/11/dag-315-oj-sa-blot-man-kan-bli.html
http://beastankar.blogspot.se/2016/03/dag-61-001blogg100-rokforbud-mm.html

Jag kommer att sakna att åka dit och fota.

En minst lika sorglig sak som att vi lagrade saker åt tyskarna är att ryska soldater hade det som transitplats när de åkte hem efter att varit fångatagna, många av dem straffades när de kom hem.

Bert Bodin sa...

Tack Béatrice. Kul att få lite mer "historia" kring byggnaderna. Visst ska man vara rädd om det förflutna. Om inte annat som en påminnelse inför framtiden. Det kan sannerligen behövas i vissa sammanhang.

Benved sa...

Rävjägaren har skrivit om magasinen.
www.ravjagarn.se/blogg/tag/tyskmagasinen/

Bert Bodin sa...

Tack för tips.