måndag, juni 20, 2016

Turné i midsommartid

Sommar i Norrbotten
Vi hade ärende i Benkes hemtrakter. Midsommarplantering på föräldragraven. Den finns i den fantastiskt vackra byn Svanstein, på Torneälvens strand.

Men först ett stopp i Mattila. Hos broder Tore med fru, samt en oerhört pigg "pensionärshund"; nio år gamla Milou, dvärgcollie leksugen som få. Soligt och fint från klarblå himmel, men kall blåst.

Kaffe, förstås. Kubbar, mazariner, kanelbullar, förstås! Prat om släkt. Prat om plantor. Sedan vidare efter någon timme och en halv.

Nästa stopp blir lunchmacka med rökt ren,  högt ovan Tornedalen, med vidsträckt utsikt. Stället är nybyggt och heter Utblick, en glaskub på Luppioberget (Där förresten tomten bor också. Bara så du vet.). Modern design, eller kanske klassisk, med pinnstolen Lilla Åland vid de flesta borden. Snyggt. Trevlig personal. God mat.Hollywood? Nej, finare!
24 mil avverkade när vi når slutmålet för dagen: Svanstein. Där vi rensar och planterar nytt på graven. Det blir väldigt fint, med sommarsalvia, isbegonia, alyssum och silverek.


I byn finns också ett kulturcentrum, med konst och annat inrymt i Dränglängan. Sevärt. Där stannar vi till en stund, innan vi åker söderut igen, bara för att göra nästa stopp i Benkes födelseby Juoksengi.

Vattnet har stigit en meter det senaste dygnet i mäktiga Torne älv.
Till hans hemgård hör några små stugor, som delar av den stora släkten äger på Torne älvs strand. Systerson med familj är där och blir överraskade när vi styr in utanför stugan. En brorsa med sambo finns i stugan intill och han var informerad om att vi skulle komma. Så blir det kaffe och prat, när alla samlas i köket och en tredje brorsa, som bor i byn ansluter.

De vill också bjuda på mat. Men vi tackar artigt nej. Tiden har sprungit iväg. Vi har 22 mil hem och det känns inte piggt att köra den sträckan med magen full. Ibland får jag väldigt tunga ögonlock av mat. Vet inte vad det beror på.

Så vi tackar för oss med löfte om att återkomma i sommar.
 - Då kan ni sova över.

Lång dag. Men snart är vi hemma igen.

Jobb imorgon.


*****

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Låter som en härlig liten resa! Och så himmelskt vackert!

Bert Bodin sa...

I år måste det vara något slags jubileumsår för t.ex. Rödblära, Hundkex och Midsommarblomster. Har aldrig sett dess like. Men det kanske beror på den regniga och svala försommaren.