tisdag, juni 05, 2018

Dagens dont - åtminstone en del

Där nere vid stranden ute på sandbankarna har det varje år vuxit upp tät vass. Så även i år.

Men inte nu längre.

Liemannen, dvs jag, har varit framme i den nordliga snålblåsten och gjort mitt jobb. Gör man det såhär års kommer vassen att försvinna med tiden. Vasstråna tål nämligen inte att, avhuggna, hamna under vatten, som då tränger ner i växten.

Det har liemannen fått lära sig. I sommar får vi se om det funkar.

*****

8 kommentarer:

 1. Undrar över hur mycket svenska jag glömt. Vad är ”dont” och ”kivralåda”?

  SvaraRadera
 2. @Monet

  "Dont" är nog egentligen danska. Betyder jobb, arbete, sysselsättning. På flaskorna till Gammeldansk stod det att den passade "efter dagens dont".

  "Kivra" är en ny företeelse i Sverige. Det är en särskilt skyddad e-postservice, där mejl med mer känslig information hamnar, om man vill. Jag får mejl från Skatteverket, Folksam, Pensionsmyndigheten, m.fl. där. Kräver särskild behörighet och inloggning. Där får jag t.ex. räkning och handlingar från försäkringsbolag och kan godkänna och lägga in för betalning. Kivra ser till att pengarna kommer rätt på förfallodatum.

  SvaraRadera
 3. Enligt nissepedia är dont besläktat med vårt svenska "dona", dvs småarbeten som inte riktigt räknas.

  Nissepedia påstår även att "dont" är arbeten som gör utföraren förtjänst av en gammeldans. Det är jag kanske mer tveksam till, men det kanske stämmer?

  http://www.nissepedia.com/index.php/Dagens_dont

  SvaraRadera
 4. @Rexxie

  Tack för god forskningsinsats.

  Men vad sjutton är nissepedia?

  SvaraRadera
 5. Åhhh, har du missat Umeåbaserade kulturföreningen Nissepedia? Allt är inte helt sant som står där, men det är i alla fall underhållande. Missa inte möjligheten till vänster som heter "Slumpsida". Du kan sitta i timmar och lära dig nya nästan-fakta.

  https://www.vk.se/1289128/nu-blir-nissepedia-bok

  Exempel:

  Frilans = Ett finare ord för ganska arbetslös, särskilt inom kreativa yrken.

  Ljuga = Ljuga behöver man som allmänhet kunna göra när det blir fråga om skuld. Ljuger gör man för att slippa skäll, pinsamheter eller i värre fall stryk eller fängelse. Det är en överlevnadsstrategi att kunna ljuga, de allra flesta gör det med jämna mellanrum medan vissa gör det för att de tycker att det är roligt.

  SvaraRadera
 6. Bert, aha! Har aldrig hört ”dont” och tänkte först att det var ”dagens don’t”. Liiite konstigt kändes det eftersom du precis redovisat att du varit i engelsktalande land och jag tänkte att du nog är engelsk språkpolis också, men nu vet jag bättre. Tack Rexxie för tips om Nissepedia. Ska genast kolla!

  SvaraRadera
 7. @Rexxie

  Får införlivas i menyn. Tack för tips.

  SvaraRadera
 8. @Monet

  Man lär sig alltid något.
  😊

  SvaraRadera