torsdag, juni 14, 2018

Det här att vara ...

.. ledig och liksom ha semester jämt, är en fantastisk känsla. Inga tider att passa, mer än måltiderna (någotsånär), ingen som har några större krav på mig och inget som jag behöver göra.

Semester 6 månader, 2 gånger om året. Jo. Inte dumt.

Idag har jag t.ex. dammsugit och städat. Jättespännande! Ätit lunch har jag också gjort; på ett nygammalt ställe. Min gamla lunchkrog har bytt koncept. Det dög.

Sedan passade vi på att gå på ett fik, som vi inte besökt tidigare. Trivsamt. För att inte tala om ett besök i bokhandeln, där jag köpte "En högst imponerande debut". I alla fall enligt DN:s recensent. Vi får väl se vad jag tycker. Boken ligger nu på mitt "sängbord" här i högerkanten.

Funderat har jag förstås också gjort. Till exempel när jag hör att man nu ska installera fartkameror i vägtunnlar i Göteborg. Det körs tydligen för fort där "ingen ser". Men så har vi ju det där.  märkligt svenska hållningssättet (gäller inte i t.ex. Frankrike, Tyskland m.fl. länder) att det fortköraren måste kunna identifieras. Det räcker inte med att man har registreringsnummer på bilen. Och är det svårt i dagsljus, hur ska det då funka i en tunnel?

Men varför inte bötfälla bilens ägare, dvs den som registrerat bilen? Hur enkelt somhelst. Sedan får väl den människan ta upp saken med den som hen lånat ut bilen till. Så går det till i de flesta länder, som sagt.

Och så funderar jag vidare. Hur blir det när vi får självkörande bilar? Om något går galet då, vem ska då ställas till svars. Datateknikerns, som skapat programmet? Hackern i Ryssland, som varit framme? Eller ägaren som manipulerat mjukvaran.

Ja, det tål att funderas på. Liksom en filosofisk definitionsfråga: Vad betyder "förnyelsebar energi". Alla förslag emotses tacksamt.

Sådärja. Nu fick också du något att göra.

Nu ska jag stryka en skjorta. En av mina snyggaste. 

*****

6 kommentarer:

Babsan sa...

Försökte läsa boken du köpte idag.....men gav upp .Kan vara så för mig ibland.Sedan nästa gång jag ger den en chans så är det okej.Kan inte ta på vad det var men så kan det vara ibland

Bert Bodin sa...

@Babsan

Jag blir lite misstänksam, när en recensent från DN har lovordat den. De brukar vara så djuuuuupa och obegripliga. Men så läste jag att boken dessutom var klassad "personalens favorit". Och då tänkte jag: Aha, vanligt folk gillar den.

Men det är lika för mig. Jag ger den 50-60 sidor. Har jag inte fastnat så får den gå till bostadsrättsföreningens omfångsrika bibliotek.

Cecilia N sa...

Vårt förra elbolag skrev på stora banderoller att de "skapar ny energi" och att "du kan lita på oss".
Jag ställer mig tveksam.
De kontaktades också, för övrigt. Och slingrade sig.

Bert Bodin sa...

@Cecilia N

Jag kan acceptera "energi från outsinliga källor", dvs sol, vatten och vind", så länge det nu räcker.

Men "förnyelsebar energi" finns inte. Jag har då aldrig varit på återvinningen och lämnat tillbaka någon el, som jag förbrukat.

Rexxie sa...

Jag köpte Blått fett (av Vladimir Sorokin) efter att den fått lysande betyg i DN. Jag orkade ungefär en halv sida. Sedan dess är jag lite mer tveksam till tidningarnas recensioner... :-)

Bert Bodin sa...

@Rexxie

Tack för varningen.