måndag, september 11, 2023

Föreläsning

Ibland blir det fel - eller rätt. Benke skulle gå på en föreläsning idag. Det var vår "klubb" Aktiva seniorer, som bjöd in till Uppfostrande lärande. En historiker från universitetet; Curt Persson skulle hålla låda. Jag var väl lite ljum vad gäller intresset, men förstod att en pedagog som Benke ville lyssna. 

Det skulle dessutom vara information om kommande aktiviteter under hösten och våren, och det var jag mer intresserad av. Kaffe och bulle ingick ju också, förstås. 


Nu visade det sig att det blev helt fel - ja, i programbladet, alltså. Det skulle inte stå 'Uppfostrande lärande'. Ämnet hette istället 'Uppfostrade bärare'.  Det handlade om fjällvandrare i början av 1900-talet. Vandring på den tiden var ett överklassnöje. Föreläsningen handlade om kända företagare och styresmän som krävde att 'uppfostrade bärare' skulle ledsaga dem genom hela sträckan. De fick betalt per dygn. Kravet var att de skulle bära 17 kilo, plus egen utrustning. Även kvinnor anlitades. Det krävdes också att bärarna skulle vara väl uppfostrade.

Nu höll historikern på att färdigställa en dokumentärfilm om detta, och visade gamla fina bilder på vandrare och deras 'tjänare'.

Intressanta nyheter för mig. Här handlade det ju om för mig kända trakter. Fjällvandring har man ju fått vara med om sedan barndom och ungdom.

-----

Sedan gällde det ju kommande aktiviteter under höst och vår. Och nöjda gick vi hem efter att ha minglat med många ur vårt ressällskap i Irland, för att avsluta genom att anmäla vårt intresse för en vandringsresa i tre länder i maj nästa år.

*****

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Härligt .. ,jag menar, ni är verkligen aktiva på så många sätt! Heja er!

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Och jag tycker att vi kunde göra mer. Hm ...