fredag, september 01, 2023

Vår irländska resa ...

.. börjar närma sig sitt slut. Sista etappen går från Kilkenny till Dublin. Genom gröna omgivningar och lugna byar. Efter en och en halv timme snirklar vi oss in i stan. Men vi har ett besök att göra innan vi åker till hotellet. Nämligen Guinnessbryggeriet. Något som Irland är berömt för. Alla gillar inte öl. Jag är heller ingen fantast, även om jag ibland tycker det är gott. Och just det jättemörka Guinness faller mig faktiskt i smaken.


Vi får en rundtur i deras sju våningar höga besökscentret. På egen hand. Imponerande byggnad. Arthur Guinness startade produktionen 1759. Nu är det en jättekoncern med 10000 anställda. De äger också Kilkennybryggeriet i ... just det, Kilkenny, som jag berättat om tidigare.

Det berättas att Arthur med fru fick 21 barn. Elva av dem tog de hand om. Övriga tio överlevde inte. Konstigt att frun klarade sig.

Det berättas också om hur Arthur lyckades hyra in sig i en fastighet i St James gate i Dublin, för 50 pund per år. Kontraktet löper på 9000 år!!! Ingen kan ändra på det.

Rundvandringen avslutade vi högst upp i huset i en glasrotunda där vi fick slå oss ner med ett glas av det goda ölet, och med utsikt över hela stan.

Sedan åkte vi för att checka in,
på vårt hotell, som låg mitt i smeten. Efter en sen lunch gick vi ut och strosade utan mål. Dublin är betydligt modernare och större än jag föreställt mig. Visst finns här pittoreska gator och mysiga kvarter. Men också spännande ny arkitektur. Floden Liffey kryddar också bilden med sina båtar och broar. Alla i olika design.

Foto: Benke

När kvällen kommer blir det middag på Arlington, med uppträdande. Celtic night bestod av både musik och dans. Traditionell sådan. Nöjda vandrar vi så småningom tillbaka till vårt hotell för att sova en sista natt. Torsdagen blir det tidig avfärd till flygplatsen och hemfärd mot Sverige.


*****

2 kommentarer:

Babsan sa...

En härlig resa ni gjort

Bert Bodin sa...

@Babsan

Fint land att åka runt i.