måndag, oktober 10, 2005

Energirikt

Vad händer när oljan tar slut? Jag har ett minne av att man beräknat att jorden har oljetillgångar som räcker 30 - 40 år till. Därefter är det slut!

Sedan vet jag inte om man räknat med att förbrukningen skall vara på nuvarande nivå under de år som oljan anses räcka. För närvarande ökar ju oljeförbrukningen runt om i världen. Kina kommer att köpa mer och USA verkar inte ha några som helst ambitioner vad gäller att minska sin förbrukning. De vill inte ens försöka.

Om förbrukningen ökar, kommer oljan att ta slut redan om 20 - 30 år istället, kanske ännu snabbare.

Vad kan vi då se framför oss? Kommer världens länder att slåss om de sista dropparna? Vem går segrande ur den striden?

Mona Sahlins vision om att vi måste ställa om vår energipolitik och vara oberoende av olja om 15 år, är verkligen inte tokigt tänkt. Oavsett vilken politisk hemvist man har så måste vi nog lite till mans inse vad som är på gång.

Något måste göras, och jag tror att det är bra att arbetet startar nu! 15 år är ingen lång tid. Etanol eller biogas måste börja produceras i Sverige. Vi har, eller kan skaffa råvarorna inom landet. Viktigast är att det är förnyelsebara källor.

De länder som nu producerar olja, är i många fall länder, som bara har den enda naturtillgången att sälja. De som lever i Qatar, Kuwait, Bahrein eller Saudi Arabien med flera, lever rätt flott. Man har god materiell standard, fri sjukvård, fri skolgång och billig bensin. Undrar hur man tänker där. Vad har Dubai att erbjuda, när oljan sinat?

Den omställning som de länderna ställs inför är nog betydlig större än de eventuella obekväma beslut som vi måste fatta, innan det är försent.

Mer sprit åt folket. Och gärna hembränt!

Inga kommentarer: