onsdag, maj 25, 2011

Utför

Det finns tillfällen då jag undrar om Sverige är ett U-land. Inte materiellt, men mentalt. Inte mänskligt, men definitivt handfallet på vissa områden.

Jag tänker till exempel på företeelser som att vi inte kan få till en lagstiftning, där straff graderas efter brott.

Eller den oförblommerade liberalistiska synen på hur lätt det det får vara att få tag på narkotiska preparat. Konstiga substanser kan beställas och användas lite hursomhelst i den heliga frihetens namn. Av vem som helst. Oavsett ålder. Och lagstiftarna står med hakan vid knäna och kan inte göra någonting. Unga människor dör på grund av experimentlusta.

Prata i mobilen när man kör bil är vi snart ensamma om i hela Europa att tillåta. Jag tror att Bulgarien är det enda andra exemplet. Alla andra har redan sprungit om oss.

Ikväll såg jag Uppdrag granskning, som tog upp frågan: Kan vem som helst utföra injektionskirurgi?
Jo - Så är det. Får du bara tag i en spruta och lite Botox, så är det bara att öppna firma och släta ut rynkor för glatta livet. På vem som helst. Oavsett ålder. Eller förstora läppar, fylla ut kindben, eller någon annan märklig åtgärd för att få folk (läs: främst unga tjejer) att se fullkomligt korkade ut av fri vilja. För det tycker jag att de gör. Och alla fördomar om dumma blondiner förstärks. Gång på gång. Snart är det inte en fördom.

I programmet intevjuas unga damer, till synes vanliga, som berättar att de har minsann flera kompisar som gjort det. "Och jag ska göra det till hösten".

Att det ibland går snett - för det gör det - verkar inte bekomma dem. Nej, det är bättre att se konstgjord och svagintelligent ut med plutande läppar än att vara någotsånär naturligt snygg.

Varifrån kommer detta ideal? Vem tycker att det är snyggt?

Det finns naturligtvis alltid ett visst behov av att kunna korrigera utseenden. Efter olyckor, eller vid sjukdom. Det känns nödvändigt. Men då ska det förstås utföras av legitimerad och välutbildad arbetskraft.

Samtliga utländska representanter på en "medicinsk konferens" någonstans i Europa, som konfronterades med frågan "Hur är det i ditt land, när det gäller injektioner?". Alla - ryssar, kineser, fransmän, spanjorer - var fullständigt förbluffade över hur ett strukturerat och välorganiserat (i deras medvetande) land som Sverige, kunde tillåta amatörkirurgi.

Det verkar som att Sverige ligger på ett sluttande plan.
Mot fördumningens brant.

*****

6 kommentarer:

Ingela sa...

Och vad sägs om dessa idiotier? http://gillettevenus.se/sv_SE/tips_and_faqs/new_shavers/index.jsp
Nu är kanske inte ursprunget svenskt men ändå...

Bert sa...

Ingela: Ja, jag tycker att det är ... märkligt. Har egentligen inget annat ord för det. Men jag kan inte förstå hur de som säljer attityden tänker. Men det är väl jag som är korkad, förstås.

Siv Öberg sa...

Det är bara början på allt helvete som redan pågår.Se bara fuskbyggare,fuskfrisörer och alla andra fuskyrken.Det finns snart ingen som är stolta över sina kunskaper, eller för den delen har yrkeskompetens och kan leverera det kunden vill ha och de facto, betalar för.Dessutom är konsumenten helt oskyddad från dessa klåpare.Regeringen gör INGENTING. Tro mig, jag har försökt i minst 10 år, att få till stånd certifieringar för främst frisöryrket, men ingen lyssnar.Nä, idag får vem som helst öppna vad som helst och kalla sig specialist, fast ingen utbildning finns överhuvudtaget.Dårskapens tid är inte förbi, den har bara börjat.

Bert sa...

Siv Öberg: Den heliga marknaden får inte störas, förstår du väl. Den ger ju alltid det bästa för alla. ;)

Monet sa...

Jag såg också programmet på svtplay. Och gapade av förundran och bestörtning precis som du. För det första över "idealet" och för det andra över att det tillåts på det här sättet. Killen från Socialstyrelsen verkade ha noll koll på farorna - hela den där verksamheten måste ju stoppas direkt - det är ju direkt livsfarligt att hålla på så där.

Jag undrar varför just Sverige har drabbats av en så idiotisk ungdomsfixering. Att 35-åringar anses för gamla i yrkessammanhang och inte får jobb är ju samma tendens. Här i Frankrike där jag bor blir man fortfarande sedd upp i åren, bemöts med respekt och hjälpsamhet. Fransyskorna är måna om sitt utseende och mycket vackert sminkade och klädda. Men botoxade - nej det ser man aldrig. Jo EN. Victoria Silvstedt som struttar runt med svallande blont hår och plutande rosa mun och vänder på bokstavsskyltar i ett underhållningsprogram på tv. Jag blir lika förbannad  varje gång jag ser henne - sättet att klä sig, truta med munnen och på konstig franska säga saker man inte förstår. Sinnebilden inte bara för dum blondin utan för dum och svensk dessutom. Jag skäms när jag ser henne. Sådär ser inte övriga kvinnor eller flickor ut här, tack och lov.

Bert sa...

Monet: Svergie är nog inte bara ungdomsfixerat. Det är åldersgränsernas förlovade land. Alla åldrar verkar så att säga fixerade. Själv umgås jag mest med människor som inte är i min ålder. Det är förmodligen mer berikande än om jag bara höll ihop med 62-åringar.