måndag, maj 09, 2011

Det är bara att välja

Framtiden ligger i naturen. Jag lyssnar till Björn Olsen, professor och överläkare i Uppsala, som skrivit en bok om pandemier. Fågel-, och svininfluensan i åtanke, berättar han om hur "vi människor är jordens vanligaste djur". (Åtminstone däggdjur, vill jag lägga till.)

Det betyder att vi snart kommer att få den naturliga balansen att helt tippa över. Och det blir inte åt rätt håll, utan helt i diket. Motsättningar mellan folkgrupper, konkurrens om sinande resurser med social oro och krig som följd.

Björn Olsen menar att det börjar i det lilla. Som exempel tar han fästingarna. De ökar och folk gillar inte det. Ökningen beror bland annat på växthuseffekten. Men den beror också på ökande rådjursstammar, vilket beror på att vi tycker att rovdjur är elaka och därmed ska bort. Katten på råttan, råttan på repet ....
Den principen funkar inte här, eftersom människan har tagit bort "katten".

En annan katt är lodjuret, som vi heller inte tycker om. Den ska bort. Hur huvudlöst det än är med lodjursjakt. Lons förmåga att hålla rävstammen i schack är omvittnad. Ökat rävbestånd ökar risken för dvärgbandmask. Vi har haft enstaka fall av parasiten i vinter. Se där! Ytterligare en "katt", som saknas. Och i detta fall en verklig.

Nåväl - Det är väl bara att börja bespruta markerna mot fästingar och dvärgbandmask.
Det finns säkert någon kemikalie vi kan ta till.

Eller asfalt.

Bra - Då var det fixat!

*****
Här kan du höra och se Björn Olsen berätta.

Andra bloggar om: , , , ,

3 kommentarer:

Sven sa...

Mycket intressant! Det är ju det där svåra att hålla balansen, och det är vi människor inte så bra på. Dit det bär så bär det.

Turtlan sa...

Så kloka ord! Lärorika också!

Ska försöka att efterlyssna på programmet.

Kristina sa...

Just så ... Sammanhangen! Årets första fästing (under klockarmbandet) döööödad. Inte att leka
med ... Hu!