fredag, maj 13, 2011

Man ska aldrig, aldrig gnälla ...

.. över kunder om man har ett servicejobb.

Men undra kan man ju.

Hur tänker en kund, som man hövligt ber vänta i telefon, eller ber att få ringa upp, när alla sitter upptagna i varsitt samtal och har fler samtal som väntar.

- Ja, men jag har bråttom.

- Hur länge då?

- Har jag nå't val?

Då har man ibland nästan svårt att lägga band på sig, när man sitter och gör sitt bästa, sliter och stressar. I alla fall skulle man vilja säga något dräpande. Men det får man ju inte.

Nu ska sägas att det är ett ytterst fåtal, som uppför sig på det där viset. Men tyvärr är det de kunderna man minns.

Man kan också undra hur en sådan kund beter sig i en vanlig, fysisk kö. Går förbi alla andra och säger att "jag har minsann inte tid att vänta" ???

I vårt företag har vi valt att inte ha en automatisk röst som kommer in och säger "alla våra agenter är upptagna. Din plats i kön är nummer .... två".

Här är det istället äkta vara som gäller. Det borde väl uppskattas.

Eller vore det bättre att vi inte svarade alls?

*****

6 kommentarer:

Turtlan sa...

Ja du så jag förstår Dig!!!

Jag jobbar ju också i ett serviceyrke även om våra kunder ha andra behov och problem.
De flesta är så bra så men när någon börjar med att säja när man svarar i telefon i stil med:
" - Det är väl ingen idé att fråga för Du kommer inte att hjälpa mig ändå...." Ja då undrar man...?

Vissa som tur få förutsätter att man INTE är hjälpsam.

Men på samma gång så går det igång något i mig att den här personen om någon ska få hjälp och service för här ska bevisas att så är inte fallet. De ska inte få sin förutfattade mening bekräftad!

Jag brukar tänka att man slutar aldrig förvåna sig när man har med människor att göra men på samma gång så är det så intressant. En märklig mix.

Hej från söderöver!

Peter sa...

Jag har själv suttit på andra sidan ett antal gånger. Det jag förundras över är att även om det är artigt så ställs det alltid som en fråga. Varför fråga kunden om hon kan vänta om det inte går att svara nej på frågan. 

Sedan tycker jag det är rimligt att fråga 'Hur länge' så man kan göra sig en uppskattning på hur länge det kommer att ta. Det kan ju vara så att det inte var något akut och man kan ringa senare istället. 

Personligen föredrar jag att få höra hur många som står i kö före mig. Återigen för att försöka förstå hur länge det kommer att ta. 

Fast email är bäst för att boka resor :)  

Bert sa...

Turtlan: Haha - Den där första frågan är ju för härlig. Det kanske är en självplågare. Du kanske skulle prova med "Nä - Just det" och lägga på. ;)

Bert sa...

Peter: För det första ska jag nämna att köer hos oss är undantag. Det är kanske därför de som någon gång hamnar i den situationen blir så chockade att det inte vet hur de ska bemöta sin egen chockreaktion!

Men för att svara dig på din fundering, så är det också så att vi frågar om vi istället kan ringa upp. Nej - folk väntar gärna trots allt. Men helst under protest.

Att kunna uppge hur länge det tar innan man får hjälp är i stort sett omöjligt. Det kan ta allt från en sekund till 2 minuter. Oftas är det så att man håller på att avsluta föregående ärende, när man svarar på nästa. Och jag försäkrar att ingen sitter och spelar spel, målar naglar, eller äter praliner under idogt berättande av roliga historier, när vi är i tjänst.

Eftersom vi gärna vill ha mänsklig kontakt har vi struntat i att införa datasvar, som i oändlighet upprepar "Din plats i kön är ..... 36". För oftast, helt ärligt, oftast är din plats i kön först.

Välkommen med ditt samtal, Peter.

Sven sa...

Kunden i centrum....vem fan kom på det?  Jag kommer ihåg OK- verkstan i Gällivare, där jobbade två personer som inte brydde sig om att vara trevlig överhuvudtaget, de gjorde sig aldrig till och svarade knapp på tilltal. Jag älskade den verkstan, full med ärlighet. För vem kan vara glad om man tvingas laga gamla bilar hela tiden ?

Bert sa...

Sven: Precis! Bara jobbet blir gjort, så.... ;)