söndag, juni 19, 2011

Folk i norr ...

.. var ett av de sista ledord jag tog mig an i tidningen VI:s senaste storkryss. Det krysset tillhör de svårare jag känner till och det är tur att tidningen kommer bara en gång i månaden. Annars vore det kört.

Åter till "folket i norr". Vad skulle det kunna vara. Samer, kanske. Kväner? Hammerfestinnevånare hade det kunnat vara, eller Svalbardianer. Men det var för många bokstäver för de rutor som fanns att tillgå. Fem bokstäver var kravet. Varken mer eller mindre. Dessutom skulle det sluta på T. Det visste jag.

Så småningom grep självaste Venus in och gav mig ett U i den tredje positionen. Hjärnvindlingarna blev djupare en bra stund. Jag lade ifrån mig korsordet och tog en bulle till kaffet istället. Men när bullen var slut slängde jag åter en blick ner bland rutorna.

Plöstligt fanns det bara där.
Inuit - Där hade vid det!

Nu är det ju så att jag är rätt nyfiket lagd. "Inuit" är inget folk. Det borde ha blivit "inuiter". I alla fall om man håller sig till svenskan. Inte heller tänker jag på inuiter (eskimåer) som ett folk i norr. Vi har inga sådana. Varken här, eller om jag siktar norrut från Luleå. Om de inte är inflyttade förstås, men då hade lösningen lika gärna kunnat bli Maurit, om rutorna räckt till, och om man kallade människor från Mauretanien så, förstås.

Fram med kartan! Grönland lär väl, tillsammans med Kanada tillhöra inuiternas huvudsakliga hemvist. På Grönland lever folk på den sydligaste udden av ön. Sydspetsen går ungefär på samma breddgrad som Stockholm. Där lever inuiterna. Upp till i höjd med Luleå, ungefär, men där i betydligt mindre antal. Nu är väl korsordskonstruktörerna i VI bosatta i Skåne (Det har i alla fall jag fått för mig), så i viss mån har de ju rätt. Stockholmare tillhör också "folk i norr" för dem. Egentligen.

Logiken säger alltså att inuit är lite tveksamt ur två synpunkter. En inuit är inget folk. Inte heller bor han eller hon särskilt mycket i norr.

"Människa i väst" hade varit betydligt knepigare.
Och dessutom riktigt kul!

Man kanske blir erbjuden en ny karriär snart.
Korsordsmakare.

Undrar hur mycket de tjänar.

*****

2 kommentarer:

Bertil Blues sa...

Men globalt sett så bor ju inuiterna i norra delen av norra halvklotet. Så jag tycker det är en helt ok nyckel av konstruktörerna.

Bert sa...

Bertil Blues: Jag är nog inte så globaliserad som du. :)

Och jag tycker mitt nyckelord är roligare. (Sade han blygsamt)