söndag, juni 05, 2011

Junitradition

Traditioner är väl trevliga att ägna sig åt. För det mesta. Vi firar jul, som ett välkommet avbrott i vintertiden. Vi firar påsk med härlig vintersport.

Nationaldagen däremot, har vi svårt för. Det vill sig liksom inte. Själv firar jag förstås med glädje alla tillfällen som det bara går. Och jag blir hjärtligt less på de som tillfrågas i tidningarnas korta "på-stan-enkäter" och som ivrigt framhärdar "nä - inge'särskilt", "nä - det betyder inget", "nä - jag ska sova", "nä", "nä", "nä". Vilka tröttmössor! Stick och göm er då!

En annan tradition i juni som jag också är hjärtligt less på, är den årligen återkommande diskussionen om var skolavslutningen ska firas. Men hallå! Skärpning.

Vi bor i ett av världens mest sekulära länder. Det är jag särskilt glad över, med tanke på allt elände som religion och religiösa ställer till med i världen. Givetvis ska då ingen tvingas till kyrkan. Skolavslutningen ska då förstås ske på annat sätt.

Samtidigt har vi religionsfrihet i landet. Det vore bäst att ordet frihet i det sammanhanget betydde "fritt från", men så är det inte.

Varför kan vi inte bli kvitt den där märkliga och rätt nya traditionen? Låt de som vill gå till kyrkan efter skolavslutningen.

Hur enkelt som helst.

Så får vi kasta den "junitraditionen" på sophögen.

*****

6 kommentarer:

Suzesan sa...

Jag tycker att var ochen ska bestämma själv och man ska sluta häckla och håna religiösa. Jag menar det vänligt. Bara för att nån själv inte tro på Gud så kan man vara vänlig och låt dem som vill tro göra det. Annars bir det ju same same som när andra proklamerar sina religiösa budskap. Många icketroende får en så hård ton tycker jag många gånger och måste ofta ha ett fniss eller ett skratt efter man sagt "Jag tror inte p Gud han är fejk finns inte"

 För de dagarna i påsk och jul hör ju ihop med det som hände just då.  Som ateister får alldeles -GRATIS- Då kan de som vill åka skidor på den religösa ledigheten ta semester där istället*fniss* ;)

Makthavare använder sig av religionen för att få göra som de vill. För att ingen kan fråga Gud om det verkligen är så som de säger.

 DE som tror och vill tro på Gud ska få göra det utan att skämmas. En värld utan tro är en mycket konstig värld. Alla utom jehovas och andra sekter. men tro får de göra men de ska låta andra vara ifred.

På mitt jobb ha vi traditionen kvar och de som vill får gå på annan lokal om de inte vill vara i kyrkan. Kan lova de är inte många....de som går på annan lokal. Säger en hel del. I kyrkan predikas inget religiöst. Lugnt och fint om vänskap och respekt en påminnelse om att inte kränka varandra och nåt annat livsnyttig.

Jag tror på Gud och det gör inte ont alls. En vishet en känsla och JA jag är väl påläst. På ett klokt sätt.

 Men manisk och fundamentalistisk..NOT. Inget jag tänker på hela dagarna. Livet rullar på som vanligt.

Lägg ner både jul och påsk=religion. Isåfall. Midsommar däremot det är firandet för att att att ja du kan ju gissa vad midsommar stången ska föreställa. Om den vänds uppochner ;)  Håhå. Amen.

Kram
/Susanne

Bert sa...

Suzesan: Precis som du skriver, så får var och en tycka och tro vad den vill. Men att ge de troende "fullmakt" att applicera sin tro på var och en som står inom synhåll, är att gå för långt. Tro vad man vill - Men försök inte få det till sanning.

Därför ska vi inte ha obligatorisk skolavslutning i kyrkan!

Suzesan sa...

Nej det behöver inte vara obligatoriskt. Så har inte vi. Vi har obligatioriskt rätt över. Alla måste vara där som de vill vara. Vi har ändrat på det. Helt så som det ska vara.

Håller med de troende ska inte applicera sin tro på andra. Så som många gör. Icke. Folk är väl såpass upplysta så de kan välja vad de vill. Men sen att man prata om det som en vanlig diskussion är annat, med respekt för andras åsikter.
Förstår att många är frustrerade så som det gick till förr. Med husförhör och allt allt. Mormor trodde att om man visslade så kallade man på hinhåle. Haha så jag är mycket bra på att vissla. vad vi tränade jag och min brorsa. Så som barn gör med- FÅR INTE- Vi ville kolla vad som hände och så arg som mormor blev så vettef*n om det inte stämde :) Jag menar om  hon hade rätt.

Kram
/Susanne

Ingela sa...

Det är inte så lätt det där med kyrka och skolavslutning. Många av våra traditioner har ju i någon mening kristen grund. Det får kanske alla som inte tror stå ut med. Jag kan vara nog så imponerad av att kyrkans folk upplåter lokalerna fast det ingår i "dealen" att inget får sägas om Gud eller tro.

Bert sa...

Ingela: Ingen får säga nå't om Gud eller tro, säger du. Men hålls det?

Men det märkligaste är att så många säger att det är en <span>gammal fin tradition</span>. Jag har då aldrig haft skolavslutning i kyrkan. Aldrig!

Ingela sa...

Här funkar det så i alla fall. Inget "konfessionellt" finns med i avslutningen. Ända sedan den bestämmelsen kom. Däremot har man ibland andra besök i kyrkan, t.ex. en liten andakt före jul, för de som vill, och då kan det hända att Jesus får vara med. Men det finns alltid alternativ. Det har alltid funnits folk som inte går i kyrkan, och då är det inte nysvenskarna det handlar om utan oftast J*hovas V, åtminstone här i krokarna.

Om det är tradition eller inte kan nog bero på vilken slags ort man bor på. På större ställen finns det kanhända flera alternativ.