lördag, oktober 13, 2012

Nyspråk

Har inte den livliga debatten om "hen" drivit iväg åt helt fel håll? Det har väl aldrig varit meningen att vid varje tillfälle ersätta han och hon med hen. Det verkar många tro och har därmed hakat upp sig på detta under ideliga rysningar. Dessutom tror en del att det ska användas om transsexuella, transvestiter etc.

Meningen var väl att man skulle använda detta utmärkta pronomen i texter eller tal, när man menar en man eller en kvinna. Jag tycker ofta det låter krystat när man säger "... då skulle han eller hon kunna...", "Då kommer hon eller han att....", "Här kommer en sjuksköterska att få ansvaret. Han, eller hon ska arbeta för att....".

Inte heller vill jag säga "den", eftersom jag syftar på en människa och inte ett ting.

"Hen" är utmärkt!

Inte retar man upp feministerna heller.

*****

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

Elisabet. sa...

Häromdagen när jag skrev en kommentar hos dig - tror jag det var - då kände jag hur bra det hade varit om jag använt "hen", det var snubblande nära att det kommit på pränt.

Bert Bodin sa...

Elisabet: Bättre "hen" än "h*n", som man ibland ser. Hur uttalas det?

M sa...

Är det nu så himla farligt om man säger "hon" om en sjuksköterska eller "han" om en brandman då? Går världen verkligen under om jag råkar använda lite fel pronomen då och då? Vem är det som ens sitter och engagerar sig i att komma på sånt här?

Bert Bodin sa...

M Björnfot: Long time no see....

Nej, jag tycker inte heller att det är så himla farligt. Men det retar en del och det könsneutrala "hen" skulle på lång sikt kanske få en och annan att tänka lite utanför gränserna. Kanske till och med "automatiskt".

För jag kan säga att jag slentrianmässigt säger "han" i de flesta sammanhangen när jag talar om vem som helst odefinierad. Varför gör jag det?