fredag, januari 31, 2014

Bara en blomma II

Tack för era kommentarer till inlägget nedan. Jag gillar att trixa med bilder ibland. Särskilt när motivet är lite menlöst. Här var det formen, eller formerna som jag tyckte om. Men ursprungsbilderna blev väldigt "beigea" och småtrista. Originalet är alltså inget att visa.

Sedan finns det en ganska intensiv debatt om bearbetade bilder. Man kan göra snart sagt vad som helst i ett fotoprogram, vilket i t.ex i ett reportage kan bli helt vilseledande.

Å andra sidan är nästan inga bilder obearbetade nuförtiden. I varje kamera, i varje telefon finns fotoproram som "fixar till" bilderna på ett eller annat sätt. Jag har en kamera som till och med "sminkar", slätar ut rynkor och sätter en frisk ansiktsfärg på folk, bara jag trycker på en knapp.

Att rixa med exponeringstider för att få fram olika effekter har gjorts i alla tider. Filter har använts i fotografins hela historia, osv.

Så vad är en bearbetad bild?

Egentligen.


*****

5 kommentarer:

Suzesan sa...

Lite sent med en kommentar om blomman. Jag tycker fyran och femman är så fina. För den delen tycker jag att jag skulle kunna ha vilken som helst som tavla. Fantastiskt fina. Gör konst av bilder Bert. Du har öga och talang för det. Och sälj dyrt ;) ...Ha ha utom till mig.

Kram
/Susanne

Elisabet. sa...

Det stör mig inte det minsta om någon bearbetar en bild med hjälp av något bildred.program! Det är ju en sorts konst det också .... själv får jag nästan alltid mörka ner bilderna lite .., då dom har en förmåga att bli aningen för ljusa. I gruppen "where we live" har det pågått en debatt om just detta, får man alls göra nånting med bildern? Somliga blir vansinniga, andra tycker att det är bara roligt.
Jag tillhör den senare kategorien. Alla blir saliga på sin tro.

Bert Bodin sa...

Tack Susanne. För mig är det mest en lek. Men blir det allvar, så lovar jag dig en dedikerad kopia. Haha.

Bert Bodin sa...

Elisabet: Precis så tänker jag också. Visst är det kul med spontana bilder i ögonblicket, som inte ska bearbetas. Men ibland vill man fixa till det lite. Bilden i ovanstående inlägg som visar vår snöiga bro är överexponerad med två steg, för att man överhuvudtaget ska se sopborsten. Bearbetad, alltså.

Suzesan sa...

Tack!! ;) Kan ju läsa det här så bevis finnes.

Ha ha ha!!
Kram
/susanne