söndag, januari 04, 2015

Turist i kubik

Rom bjuder denna dag på strålande höst. Ja, nästan sommar. Femton sexton grader och knallblå himmel. Ingen vind. 

Vi ger oss ut i vimlet. Ett vimmel som ibland är nästan övermäktigt. Jag hade för mitt liv inte kunnat föreställa mig att det skulle vara så fullständigt packat med turister den här tiden på året. Men så är det. Fullständigt makalöst. Jag har aldrig upplevt något liknande i någon av de storstäder jag besökt.

Och en sak är säker. Jag kommer aldrig att åka hit under vår, sommar eller höst. Jag antar att det är ännu värre då.

Men stan har sin charm. Det kan inte förnekas. Vi försöker dra oss bort från de värsta stråken och släntrar vidare från toppen av spanska trappan mot parken Villa Borghese, som är väldigt lugnt och fint i jämförelse. Mer italienare än turister. En kaffe. Ett glas vin. En matbit. 

Vi bor väldigt bra till i en stor våning på 160 kvadrat i etage i omedelbar närhet till Piazza Navona. Vår lilla gata är fem meter bred och trafikeras endast av gående, förutom en och annan transportbil. Flera restauranger inom hundra meters radie. Brödbutiker, bare apotek likaså. Vi har de flesta kända landmärkena inom promenadavstånd. Vatikanen, Colosseum, Pantheon, med flera, når vi snabbt till fots. 

Att gå hem, för en välbehövlig paus, eller en liten eftermiddagsslummer innan nästa utflykt är heller inget större företag. Så vi trivs.

Tro inget annat.*****

4 kommentarer:

Andra året i Hjo sa...

I Rom, ja men det är ingen dum sysselsättning. Så ha det så bra bland citroner och palmer. Fast dåligt med trädbevuxna boulevarder och piazzor i Rom, vill jag minnas.

Bert Bodin sa...

Piazzorna är ingen bristvara. Men som du säger så är träden koncentrerade till "parker". Förutom längs Tibern.

Monet sa...

Härligt. Stan finns på vår bucket list sen länge. Särskilt som jag läste latin i fem år och verkligen borde ha åkt dit för länge sen! Mera bilder tack! Ciao!

Elisabet. sa...

Så där upplevde vi det när vi besökte London i mitten av september 2014.
Det var vanvettigt mycket folk överallt och jag kände mig som en sardin i en burk!
Parkerna blev räddningen.