måndag, januari 19, 2015

Tillfögafallen

Visst är den snygg?
Funderingarna har funnits ett tag.  Ett halvår kanske. Tråkningar från alla vänner och bekanta fick  tillslut bägaren att rinna över.

Vi har fallit tillföga. Köpte en platt-TV igår. Jo! Vår 26 år gamla (eller är det 27), men i och för sig fungerande TV av märket NOKIA (!!), har börjat bli lite för liten för vår synförmåga.

Med skräck och fasa vandrade vi genom det stora varuhusets stora TV-avdelning och såg  G I G A N T I S K A  femkvadratmetersskärmar uppställda på rad och i långa led. Svängda som gamla cinemascopedukar, eller flata. 66-tummare ska man ha nu, minst, om man ska vara inne. En sådan skulle få vårt vardagsrum att se ut som något annat än ett vardagsrum. Vi har heller ingen möjlighet att ställa TV:n längre bort än ca 2,5 meter från soffan; än mindre är vi särskilt intresserade av att studera Mats Knutssons eventuella pormaskar, så vi kryssade oss vidare genom skogen av skärmar som skymde sikten mot mindre och nättare apparater. Var fanns de? Spanande och spejande hittade vi tillslut en obskyr liten avdelning där 32-tummarna lite skrämt stod och blinkade.

En kvart senare gick vi ut med en apparat av känt märke. Puh! Lätt och ledigt med ett fast grepp under armen (Tänk dokumentportfölj!) bar jag upp den från garaget till lägenheten. De är ju betydligt lättare än sina tjocka släktingar. Ställde den lite diskret åt sidan och ägnade istället tid åt annat en bra stund. Redan hade ju ångesten satt in. Installationsångesten. Men någon timme senare och med mat i magen skred vi till verket.

Jag kan inte säga att det var skitenkelt. Jag kan heller inte säga att jag hade någon som helst hjälp av bruksanvisningen. Tvärtom. Den berättade allt annat om diverse finesser, som jag inte har ett dugg intresse av. Men att sätta igång apparaten .... Där fanns ingen beskrivning att få. Som vanligt, med dagens bruksanvisningar, alltså.

Men man är ju klurig, så jag gick till verket med hur jag trodde att det skulle göras. Vi fick en bild. Och ljud. Men jag kan inte säga att jag är klar med installationen ännu, ungefär ett dygn efter att kontakt och antennkabel sattes i. Bildkvalitén var lite av en besvikelse, men efter att ha rådgjort med "han Kjelle", han med "Company:t", så bytte jag till uppgraderad antennsladd och har nu fått optimal kvalitet. Vill jag ha bättre, måste jag tydligen installera något kort och förhandla med ComHem. Det tänker jag inte göra. Än.

Invecklingen går framåt.

Och vi skäms inte längre.

*****

4 kommentarer:

Hillevi sa...

Haha! Grattis! Jag har en sån där platt sak också. Fast... jag tittar nästan aldrig på den. Den står och där och är ful, bara.

Mian sa...

Jag bytte bort tjock-TVn för ett år sen. Är väldigt nöjd. Tittar dock lika lite på TV som jag gjorde innan...

Bert Bodin sa...

Här väljs också grovt, vad som tittas på.

Bert Bodin sa...

Jag är väl rätt kräsen när det gäller bildkvalitet och vi har "bara" analog ingång i huset, vilket begränsar en del. Så har jag fått mig berättat.