onsdag, januari 14, 2015

P N R

Att lyssna till nyhetsflödet blir lite extra spännande, när det handlar om begrepp och förhållanden som jag känner till i detalj. Särskilt när gammal kunskap låter som något helt nytt i journalistens eller reporterns rapportering.

I fyrtio år, minst har jag sysslat med något som i dagarna låter väldigt suspekt och storebrorsaktigt: PNR.

Begreppet har blivit aktuellt inte minst på grund av terrorhandlingarna i Paris. EU-funderingar finns på att "registrera flygresenärer i ett s.k. PNR-system". Detta i akt och mening att, så att säga få bättre koll på eventuell obskyr reseverksamhet utförd av möjliga terrorister. Världen runt.

Nu är det bara så att PNR är begreppet som vi använder dagligen, hundratals, tusentals gånger. När du ringer in och bokar en resa hos mina kolleger, eller (fy, fy, fy) på någon nätsajt, så upprättas en PNR, en Passenger Name Record. Den filen innehåller alla för flygningen nödvändiga uppgifter. Ditt namn, telefonnummer, e-postadress och i förekommande fall även din bostadsadress (Du kanske vill ha en flygtaxi från hemmet till flygplatsen.). Eventuella hotellbokningar, din hyrbilsbokning på resmålet och en del annat kan också finnas där. Du finns förmodligen i flera PNR:er redan. Skrämmande, va!??

Men hur skulle vi annars kunna hjälpa dig, när exempelvis oförutsedda händelser inträffar. Förseningar och annat. Då har vi enkel tillgång till detaljerna i din resa och kan hjälpa till med att boka om, justera hotellnätter etc. etc. etc. Hur skulle du annars kunna få en resplan i din mobil, eller utprintad på papper? Hur skulle vi annars kunna boka om dig till andra flygningar om du skulle önska.

Det som nu diskuteras är ett system där samtliga flygbolags PNR:er ska kunna sammanställas (Fråga mig inte hur.) till vettig information som skulle kunna kartlägga terrorister.

Men det är inte PNR-systemet, utan något helt annat.

*****
PS. En PNR:s flygsträckor behålls max 3 dagar efter att sista resdatum i bokningen är passerat. Därefter behålls hos oss bara uppgifter för eventuella frågor som dyker upp under det närmaste halvåret.

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ja, före min egen del får det gärna registreras och har man varit i t.ex. Dublin och sett hundra miljoner övervakningskameror - överallt - så tänker man efter ett tag att man fixar det också. Här får man inte sätta upp en övervakningskamera utanför en ideligen vandaliserad skola - då riskerar någon att bli kränkt -, ordet för dagen.

Bert Bodin sa...

Det är inte lätt. Samtidigt som en del blir kränkta, så lägger de ut sig själva till allmän beskådan på nätet utan minsta eftertanke. Tala om dold övervakning!