tisdag, september 17, 2019

Kväll med Helena

Kontext är en serie litteraturkvällar som ikväll hade säsongspremiär. Jag har inte varit särskilt flitig besökare, men ibland så slår jag till.

Kvällens författare på scenen var Helena von Zweigbergk. Intervjuare som vanligt Kerstin Wixe, känd radioprofil bland annat.

Resonemanget rörde sig om två av Helenas senaste böcker, nämligen romanen Totalskada och "betraktelsen" Grejen med saker. Båda böckerna kan vävas samman på sätt och vis.

Romanen handlar om en familj, som råkar ut för att deras hus, deras hem bränns ner till aska, mer eller mindre. Detta på grund av en kvarglömd gryta på spisen. Grytan innehöll en kokande hare, som mannen skjutit, och som han liksom vill skryta med. Frun i familjen tar delvis på sig skulden för det som hänt, eftersom branden startade när hon tog en rökpaus ute på tomten.

Vad händer med relationerna inom familjen, när alla saker som man samlat på sig och som kan vara en form av identitet plötsligt är borta. Börjar man omvärdera också förhållandet? Lägger man skuld på varandra. Ska man börja om på nytt tillsammans, eller gör en händelse som den här att man till och med omvärderar sitt äktenskap.

Den andra boken handlar helt enkelt om vårt förhållande till prylar. Varför skaffar vi dem? Är det bara för att vi tycker om dem, eller är det för att imponera på andra.

Helena berättar om sitt eget förhållande till saker hon har hemma. Hur hon också införde ett inköpsfritt år, och märkte förändringar i sitt eget förhållningssätt till prylar.



Det blev en underhållande kväll inför fullsatt salong.

*****

4 kommentarer:

Babsan sa...

Intressant .Har läst Totalskada.Hon är en duktig författare.Ska läsa den andra med .

Elisabet. sa...

Säger som Babsan, det låter himla intressant! När jag 2003 lämnade hemmet och flyttade in i en liten etta på 31 kvm, utan att ha nästan några möbler alls - köpte en fåtölj och och en soffa på loppis - kände jag en frihet som jag dittills aldrig upplevt! Inte det minsta bunden av saker! Det var fullkomligt ljuvligt!

Bert Bodin sa...

@Babsan

Bra! Jag får provision.


-----

Nä, skoja bara.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Hon hade många roliga reflektioner kring att äga och visa upp saker.