torsdag, oktober 31, 2019

Bakom ...

 
.. lunchrestaurangens fönster glimmar, nej slösar ljuset över en nyuppfräschad stad. Den första isen har lagt sig på Norra stadsfjärdens inre vik. Vi beslutar på sittande stjärt att göra en uddtur, det vill säga en rundvandring längs cityhalvöns stränder.

Södra hamnpromenaden med luleåbornas högt gillade "museikran".

Men vi var tvungna att förstärka klädseln. För det är rätt kyligt. Det blir vindtäta brallor och bättre skor. Men sedan är det bara att ge sig ut.


Snart passerar vi två gamla bekanta, som verkar sköta sig som förväntat.

Jag har tyckt att den här sommaren var kort. Alltför kort. Tydligen så tycker andra det också, för idag presenterades siffror på att hösten kom kvickare än vanligt. Så tidigt har den inte kommit på många, många år, enligt Ekot.

Så nu börjas det spekuleras bland klimatskeptikerna. Och visst kan den tidiga hösten/vintern vara en tillfällig dykning. Men vad som ofta glöms, är att forskare också säger att det finns en utjämningseffekt, som vi får se upp med. Kallare somrar och mildare vintrar. Kanske är den korta sverigesommaren en illustration till det.

Att ta sig runt tar ungefär en timmes härlig promenad. Vi kommer hem lagom  till halvtrefikat, nöjda med att ha skrapat ihop nästan 10 000 steg.

Men dagen är ju inte slut ännu.

*****

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Och här har jag räfsat löv idag och gått ute i sandaler, dock inte barfota. Nog är det fascinerande att bo i ett så avlångt land som vårt. Vilka kontraster!

Bert Bodin sa...

@Elisabet
Avlångt, är ordet.