tisdag, oktober 22, 2019

Mot högre höjder

Så fort frukosten är uppäten väntar bussen som ska ta oss upp i bergen. Till Alpujarrasdistriktet vid foten av bergskedjan Sierra Nevada.

Vi ska få lära oss hur man odlar vin på hög höjd. Svindlande vägar upp till 1300 meter över havet. Vädret är svalt. Solen har gömt sig. Men det är ju höst. Och vi norrbottningar vet ju hur man klär sig. Ingen klagar.


Vi tas emot av en vinmakare och guidas ut på sluttningarna där han på usel engelska berättar om sin verksamhet. Vi ställer frågor och får svar. Han gör fyra sorters vin. Vitt, rosé och två röda. De senare av Tempranillo respektive Shiraz.

Efteråt serveras lunch på hans bodega. Men först får vi se hur vinet produceras. Allt odlas och tillverkas strikt ekologiskt.


Lunchen består av tapasrätter och naturligtvis provas viner till det. Vinmakarens fru är en sprallig tjej som tillsammans med vår guide gör lunchen till en skrattfest. Stämningen är hög. Många av oss köper med sig vin. Men också andra lokala produkter. Här odlas till exempel mandel och tillverkas ostar.

Buss hem till Nerja i regn. Av lättare slag. Det blir paus på hotellet, som ligger i "gamla stan", innan äventyren fortsätter.

Kvällen är lång.

*****

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Är det ett gäng norrbottningar som åker tillsammans? Nån särskild inriktning på resan?

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Jo. Bara norrbottningar. Inriktningen är Andalusien. I allmänhet.