onsdag, oktober 02, 2019

En blick åt vänster ...

.. och genom fönstret från bloggarbordet, ut mot balkongen, visar höstfärger i hortensian, rikligt blommande streptocarpus, en likgiltig orkidé och änder som blickar söderut.



*****

4 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ja, här är det pelargonior och petunior som står för fägringen, men det börjar gå mot upphällningen. Nåja, jag vattnar lite till. Och hoppas.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Jo - här finns också pelargonior. Men de syns inte i bild. Agapanthus och hibiskus tronar också på sina håll och hörn, och mitt kumquatträd, förstås.

Monet sa...

Har du en inglasad balkong? Jag har fått en för första gången i mitt liv och fyllt den med allsköns växter och säsongsblommor. Man får ju vattna som en galning i sommarvärmen men hur gör man till vintern? Låter allting vara, hoppas på naturligt urval kring övervintring? Täcker man något? Svar till Helt ovetande!

Bert Bodin sa...

@Monet

Jo, vi har inglasad balkong. Den är dessutom extra skyddad, eftersom den liksom är inbyggd i huset. Känns mer som ett extrarum. Cirka 11 kvadrat. Här har vi tidigare haft en riktig "trädgård", men det var innan vi skaffade fritidshus.

På vintern blir det förstås kallt. Men sällan under noll, eftersom vi så gott som alltid har en balkongdörr på glänt; den som är i sovrummet. (Vi har också dörr ut till balkongen från vardagsrummet.) Skönt och svalt när man ska sova, alltså. Långa köldperioder då utomhustempen stannar nere under minus 20 flera dagar, eller veckovis, har det hänt att vi använt ett litet el-element. Men det är konstigt nog väldigt sällan.

En del av de växter som vi har i krukor utomhus vid fritidshuset på sommaren övervintrar här. Pelargonior, Afrikas blå lilja, hortensia är några exempel. En citrusbuske står också här hela vintern, liksom en cymbidiumorkidé, som är frosttålig. Våra gammaldags streptocarpus klarar också mer än man tror. I år har vi också stammat upp en hibiskus till 1,75 meters höjd. Vi får se hur det går med den. Den har en historia från Grekland, som jag bl.a. skrivit om tidigare i bloggen. Den som skrevs om där gick också hädan, men nu har vi haft ännu en generation av samma grekiska buske sedan i vintras och hoppas på att den ska frodas.

Lycka till med dina projekt!