onsdag, oktober 16, 2019

Gråpudrig dag

 
Ut och plumsa!


Den första snön som märks, faller idag. Florsockermodell. Sådan snö, som faller i sina beståndsdelar, det vill säga snökristall för snökristall. Förmodligen skulle det duggregna om det var plusgrader.

Det blir en lättjefull dag. En tidig promenad för att leverera bostadsrättsföreningsangelägenhetshandlingar till Riksbyggen. Vi har en styrelsemedlem i familjen.

Men det är rätt snabbt gjort. Sedan sitter man där igen - vid köksbordet. Kollar posten. Jo, man får en del spridda skurar. Idag kom tidskriften Vår Fågelvärld som alltid innehåller läsvärda artiklar. Upplyftande för det mesta, men också larmrapporter. Fåglarna går inte skadeslösa genom vår samtid. Klimatförändringarna drabbar även dem

Klicka på bilden så blir den kanske läsbar. Åtminstone i dator.
 I Nordamerika har en tredjedel av alla fåglar försvunnit, sedan 1970-talet. Inte nödvändigtvis arter, utan antal individer. Särskilt bland de arter som lever i lantbruksmiljöer och i nordliga skogar.

I Sverige har utvecklingen delvis varit densamma. Men efter millennieskiftet har tendensen faktiskt vänt. Från 1998 till 2018 beräknas antalet häckande par ha ökat med sex miljoner. Själv har jag under sommaren tyckt att fågellivet har varit rätt skralt, jämfört med tidigare år, så uppgiften överraskar på ett positivt sätt. Och liksom i Amerika är det inget fel på artantalet (Sammanställning kommer i januari i vanlig ordning.), men antal individer har varit skralare, enligt mig.

Glatt har jag konstaterat att de fåglar vi haft runt om oss på tomten vid stugan har uppskattat vårt fågelbad i en aldrig tidigare skådad "trängsel". Mycket populärt. Tydligen har även andra upplevt samma sak. En härlig bildserie med spa-ande fåglar pryder ett helt uppslag i tidningen.

Klicka på bilden för bättre kvalitet.

*****

4 kommentarer:

Elisabet. sa...

Å, en i mina ögon intressant tidning!! Den får jag titta på.

Bert Bodin sa...

@Elisabet
Jag undrar om den finns i handeln. Det är medlemstidning för Sveriges ornitologiska förening Birdlife Sweden.

Dessutom hade jag skrivit fel i inlägget. Den heter Vår fågelvärld.

Annika B sa...

Det där roströda på gården ser ju ut som ett fång kokta kräftor som tänker sticka iväg...
(lol - sorry, ser lite visset!)

Bert Bodin sa...

@Annika B

Nä - men du har rätt. Det är våra nykokta kräftor som ligger på avsvalning. ;-)

Nej. Ja ska inte driva med dig. Det är ormbunkar som frusit.