lördag, april 16, 2022

Det verkar som ...

.. att "min nationalfågel" har bestämt sig.

 - Vi tar den här, sa honan til hanen. Tror de är kända för att vara trevliga, de i "holken" intill. Nära till restauranger också.

Bild tagen med mobilen på långt håll. Därav kvalitén.
*****

13 kommentarer:

Elisabet. sa...

Det ser lite ut som en talgoxe, men du ville väl ha blåmesen som nationalfågel? Här har vi dom senare i två holkar .., det är ett fasligt bestyr dom har, men det har vi med.

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Men det är blåmes. Jag intygar.

Monet sa...

Kan inte du förklara varför du - och många med dig - är så förtjust i småfåglar? Och varför det är så viktigt att veta deras namn och allt kring dem? Jag vet förstås hur rödhake, sädesärla, koltrast och gråsparv ser ut. Blåmes också. Och olika sorters änder, måsar och duvor och också hur de flesta låter. I skärgården hade dessutom vi ejder, häger och majestätisk havsörn.

Och hur jag saknade koltrasten i Frankrike men upptäckte en kusin som sjöng nästan lika underbart i våra stora ekar. Men det är inte viktigt för mig när de kommer. Om det är hona eller hane eller vad som är utmärkande för vissa finkar. Jag har inte en enda fågelbok och googlar inte på några sorter alls. Dom bara ÄR för mig. Till glädje förstås.

Jag är likadan när det gäller fjärilar, skalbaggar och andra insekter. Eller växter. Kan på allmänbildningsnivå. Men känner att jag tillhör en annan sort än t ex du. Vad är skillnaden tror du?

Bert Bodin sa...

@ Monet

Uppvuxen i en naturintresserad familj påverkar nog en del.

(Du ska veta att stenar också är ett intresse.)

Att känna igen arter och kanske notera dem från år till år, ger numera också insikt om t.ex. klimatförändringarna.

Men det är mycket "hobby" också, förstås.

Babsan sa...

Monet det är himla tur att vi är olika

Anonym sa...

Blåmes...Vad säger man...Hann ju bli sommar..En blåmes hade så mycket bestyr med våran bil..Den hade blåtonade speglar utvändigt...Bråkade med konkurrenten,som satt i spegeln...Han hann inte få sej en fru, den sommaren...När vi väl kom på det där,fick det sitta vantar på speglarna...Vi var ju borta hela dagarna på jobbet,så det tog X antal veckor innan vi upptäckte,vad han höll på med,ifall någon undrade...Såg egentligen bara det där några helger först ...Stackarn...

Monica sa...

Fåglar är intressant och intressantare ju mer man lär sig. I barndomen kryllade det av fåglar i trädgården i Uppland och vad de fick omvårdnad. Själv satt jag på den höga köksbänken mycket vinterkalla dagar, 2-3 år kanske och undrade om vi inte skulle ta in dem, gäster tyckte det var väldigt roligt och samtidigt omtänksamt. Ja sån är jag, det börjar från början med omtanke och att bry sig och det följer med hela livet.

Har vänner med djupt fågelskådarintresse och i stort varje semester ägnad åt det. Jag lärt mig mera också men det lite lustiga är att när vi diskuterar och jag frågar om något så vet jag mer själv. Det har jag tänkt på då😌

Sen att ha upplevt fågelliv i UK är så mycket mer än här och mycket intressant. Och så mycket information till alla. Och jättevackra delar av gamla kyrkogårdar är anvisade till fågellivet och många volontärer involverade som i allt där.

Men förstår också frågan att folk kan undra när fågelskådning tar över allt annat men i ditt fall Bert tycks det vara intresse att lära sen liten, förstå o s v. Du gör ju mer, snabb utförsåkare t ex😄

Och något som blir mer och mer uppenbart i kommentarer i de få bloggar som finns är att andra än bloggaren svarar och nästan utan undantag oförskämt.

Önskar alla nu en fortsatt trevlig påsk i en sönderfallande värld. Kanske den sista ...


Babsan sa...

Monica jag vågar påstå att Monet är så oförskämd mot Bert att jag rent undrar hur hon kan uttala sig så.Alla har vi olika intressen och det är väl tur.:…….

Bert Bodin sa...

@ Monica

Tack för dina anekdoter.

Monet sa...

Tack för ditt svar Bert och att du uppfattade min fråga precis som den var avsedd. Som en ärlig och uppriktig nyfikenhet eftersom jag runt omkring mig också hos andra genom åren sett ett ökat ornitologiskt intresse. Ungefär som med släktforskning som också brukar ta fart hos många, inklusive mig själv, en bit upp i åren.

Intressant med klimatsynvinkeln och fågelbeteende. Sen ett par år är man i Frankrike extremt oroad över det mycket höga antalet bin, lite i samma härad.

I övrigt beklagar jag att du som blogginnehavare belastas med tråkiga kommentarer riktade mot mig i ditt kommentarsfält.

Monet sa...

Mycket höga antalet döda bin ska det vara förstås!

Elisabet. sa...

Monica: Minns med glädje vilka underbara "skyltar"/anslag som satt vid sjöar eller andra vattendrag (i UK) där olika fågelarter höll till och på dessa anslag fick man veta det mesta om just den fågeln! S o m jag kan sakna det här hos oss!
m
Och till Monet: att vilja veta mera, om nu intresset gäller fåglar eller stenar eller vad som helst, är ju inte ett dugg mera underligt än att den som är konstintresserad vill lära sig mera om olika konstnärer! Ingen skulle väl dessutom komma på tanken att fråga "vad är det som gör att du vill veta mera om Monet eller Rembrandt?" Det är i alla fall i mina ögon självklart, att något som fångar ens intresse .., också gör att man längtar efter mer kunskap om just detta. Det innebär inte att man inte - som du skriver - kan njuta av dem bara rakt av. Självklart gör man det!

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Men nog har vi informationsskyltar vid, inte alla, men en del naturområden, som berättar om vad man kan förvänta sig när man besöker.