söndag, april 24, 2022

Det är inte alltid ...

.. priset som avgör. Det fick vi minsann veta ikväll, när vi i bostadsrättsföreningens vingrupp träffades för en provning.

Denna gång två vita och två röda viner.

Det första (se bilden) var insmickrande och blommigt, ett lätt sällskapsvin, tyckte vi.
 
Sedan smakade vi nummer 2, som visade sig mycket godare. Inte lika snällt som det första. Men vad som förvånade oss alla var att vin nummer 1 smakade uruselt, om man drack det efter nr 2. Rent märkligt.
 
Samma fenomen uppstod med de röda vinerna. Nummer 3 var väl acceptabelt, men lite sisådär.
 
Nummer 4 var väldigt gott, föll alla i smaken. Och samma sak som med de vita vinerna; nummer 3 smakade hemskt, om man drack en klunk efter att man smakat på 4:an. 
 
Några priser var inte publicerade. Nu skulle vi bedöma vilket som var billigast och vilket som var dyrast. Då uppträdde ett annat intressant fenomen. Det visade sig att alla viner kostade 69:-. (!!!)

Vad lär vi oss av det? Jo - att det är smaken som räknas. Inte kronorna.


 Nästa gång blir det provning utomhus. På gården. I solsken och med grillen igång. 

Då provar vi roséviner.

*****

4 kommentarer:

Monet sa...

Under frankrikeåren gick vi med i Munskänkarna. Inte i första hand pga utpräglat vinintresse men för att det var trevligt att träffa andra svenskar och lära oss mera om detta utpräglade vinlands olika produkter. Jösses vad vi bedrog oss. Här är det utbildning på hög nivå med olika etapper och ”examina”. Ursvåra provningar men kul faktiskt. Er variant verkar något lättare…

Tips när det gäller roséviner: vaggan till dem har stått och står i Provence, ingen annanstans. De är lätta och ljusa, ju ljusare desto bättre. I färg som bensin. Det finns mörka roséviner också, främst från Languedoc men de är inte alls av samma kvalité. Systembolaget har en utmärkt informationssida om just roséviner där man lär sig allt om tillverkning druvsorter och olika ”terroir”. Lycka till! (Det bästa rosévinet på systemet är Minuty!)

Bert Bodin sa...

@ Monet

Det här är allt annat än "allvarligt". Mera lek, men ändå lärorikt. Vi skrattar ofta åt de beskrivningar som finns publicerade om vinerna; "doft av vit persika, fläder och vit choklad". Hur fasen doftar vit persika. Visste inte ens att sådana frukter finns, och jag kan inte förstå hur någon kan känna igen den doften.

Vad det blir för roséviner vet jag inte mer än att vi ska få något som är vääääldigt dyrt. Ett bubblande rosévin.

Tyvärr har jag inte inflytande över vad som köps in denna gång. Men tack för tips. Tror faktiskt att vi köpte Minuty förra året.

Anonym sa...

Lyckostar,som gillar vin..Drack ett glas rödvin,för 35 år sedan,var sjuk i två dygn...Bara synen på rödvin idag,nää tack...Men ett vitt går bra. Ni verkar ha så trevligt på era vinprovningar! Hade gärna varit på en sån som, ni hade på Arkipelag...Men för den goda maten då..Var ofta på restaurangen i södra hamn på lunchen..Herregud,börjar jag bli gammal?? Vad hette den? Har ju flyttat från stan.. Var en asiatisk? dam som hade den...Men god husmanskost!

Bert Bodin sa...

@ Anonym (Varför så blyg?)

Den restaurangen finns än idag.
Restaurang Södra Hamn.

Men saker är på gång där, har jag hört. Nya ägare och nytt koncept på gång, tror jag.