onsdag, april 13, 2022

Lamm

Så blev det eftermiddagsbio. Vi hade ju eventuellt tänkt åka ut till stugan i skogen vid havet, för att fira påsk. Men så sas det att vädret skulle bli lite tråkigt, så i sista stund bestämde vi oss istället för att gå på bio. Behöver jag nämna att solen sken, både när vi gick till biografen och när vi gick därifrån. 

Folkets bio Royal visade i eftermiddag filmen Lamm. Noomi Rapace spelar den kvinnliga huvudrollen i denna isländska "skräckfilm" (som den benämndes när jag läste om den första gången), som snarare var en "kuslig" dito.

Såhär skriver man om den på Youtube:

Fårfarmarna María och Ingvar lever isolerade på en isländsk gård. När de hittar en mystisk nyfödd på sin mark bestämmer de sig för att uppfostra den som sin egen, ett beslut som kommer att skänka dem mycket lycka, men det blir också början till ödeläggelsen av deras liv. Lamm visas i Un Certain Regard, Cannes Filmfestival 2021. Premiär: Våren 2022

Jag vet inte, men jag undrar om den inte bygger på någon isländsk gammal folksaga. En mystisk sådan. En legend av något slag. För den är lite övernaturlig i sin vardaglighet, där fårfarmandet kräver jobb med både det ena och det andra. Fåren lammar. Traktorn krånglar. En brorsa till parets man dyker upp, och stannar, men åker snart därifrån igen. 

Men det har uppenbarligen hänt något annat också. Kanske alldeles i början av filmen. Vem är det som skrämmer hästarna i snöstormen?

Sevärd!

*****

P.s. Ingen förtäring förekom bland publiken. Ändå överlevde alla.

Inga kommentarer: