tisdag, april 26, 2022

Egentligen

Nog skulle det vara intressant att som en fluga på väggen få vara med och lyssna till de samtal som FN:s generalsekreterare António Guterres haft med Rys(s)lands utrikesminister Lavrov. 

Vad säger de till varandra? Lavrov, surkarten, är väl knappast speciellt positivt inställd till FN:s åsikter, trots att Rys(s)land skrivit på alla deklarationer som krävs för att vara medlem i organisationen. Lavrov pratar ju också om ett eventuellt tredje världskrig - hur nu en "militär specialoperation" kan resutltera i något sådant. Men är man mindre vetande, dvs korkad, så är man väl det. 

Egentligen skulle jag vilja ta ett steg närmare. Önskedröm att få sitta ner helt ostört med Lavrov, eller för den delen Putin, bara vi två utan någon möjlighet för någon av dem att tacka för sig och sjappa, och diskutera det hela ur en mänsklig aspekt. 
 
Men var så säker - det skulle sluta med ordentliga örfilar från min sida. Och jag menar ordentliga. Det kanske de förstår. 

Naivt, kanske. Men vem vet? Det skulle väl vara så helt främmande för dem, så att de inser allvaret. Konkret och bra.

*****

8 kommentarer:

Babsan sa...

Mysko att inte Putin visar sig ……Upplever detta ytterst obehagligt

Bert Bodin sa...

@ Babsan

Han delade ut medaljer till ryska idrottsmän och -kvinnor, som deltagit i olympiaden i vintras. Det fick jag precis se i Sportnytt på SVT.

Gunnel sa...

Det behövs verkligen någon som ger Putin den mänskliga aspekten på vad ett krig innebär. Men jag tror inte att karln fattar, tyvärr. Han har allvarliga brister däruppe i hjärnkontoret. Men önskedrömmar är inte fel.

Bert Bodin sa...

@ Gunnel

Ett par rejäla hurringar med resultat röda, svidande öron, kanske får hans hjärna att tilta till åt ett sundare håll. ;-)

Monet sa...

Tror inte dina örfilar skulle hjälpa ett enda dugg tyvärr. Fler och fler framhåller istället vikten av att sätta sig in i Putins tankevärld för att förstå vad som ligger bakom Kremls agerande. Öststatsforskaren och experten Martin Kragh (som ofta syns i tv nu) har nyss kommit ut med en bok som ger historiskt perspektiv på de stormaktsdrömmar som ligger bakom det som för oss i väst verkar som rent vansinne. Bedöms som mycket läsvärd.

”Know your enemy” är ett känt begrepp i de här sammanhangen. Att därför kalla Putin för galen, idiot och andra nedsättande invektiv som så många gör hjälper oss inte ett dugg. Referensramarna är totalt väsenskilda. Däremot finns det likheter mellan människor med maktbegär genom tiderna. Och hur deras imperier senare faller sönder.

Personligen bekymrar det mig mest att Putins hälsa uppenbarligen är påverkad. Det har påpekats och syns tydligt på de senaste bilderna. Man spekulerar i om det är parkinson, sköldkörtelcancer eller annat men det är inte en fysiskt frisk man vi ser. Vilket naturligtvis också påverkar hans omdöme och agerande. Men galen är han inte.

Utöver det har vi världens andre mest starke man, Joe Biden, som också klart visar oroande tecken på kognitiv svikt. Han glömmer var han är, mumlar oförståeligt, säger inkoherenta saker, snubblar och är allmänt ålderspåverkad.

Att världen just nu styrs av dessa två män känns förtvivlat och maktlöst. Det är bara att hoppas att det bakom dem finns andra som håller i och emot. Och att motkrafterna förenar sig när det gäller hjälp till Ukraina att försvara sig och för oss att gå med i NATO fortare än kvickt.

Sen jan man också känna lättnad över den franska valutgången. Det är ett av Europas mest inflytelserika länder som nu fortsatt har en europeisk och internationell inriktning (med direktkontakt till Kreml dessutom). Alternativet hade varit gräsligt med ett invandrarfientligt, nationalistiskt, extremhöger och putinvänligt Frankrike. Alltid något att glädjas åt.

Bert Bodin sa...

@ Monet

Nej - det kanske inte skulle hjälpa med örfilar. Men det skulle kännas skönt att få avreagera sig, trots att jag egentligen är emot våld.

I övrigt håller jag med i din analys.

Men glöm inte Lavrov.

Turtlan sa...

Ja jag höll andan och pustade sen ut när Macron vann presidentvalet. Inte för att jag vet speciellt mycket om fransk politik men alternativet le Penn kändes skrämmande.

Instämmer i det du skriver Monet. Dessa två herrar med varsin supermakt. Ja man får verkligen hoppas folk bakom och runt som balanserar upp så gott det går…

Hörde en podd - Värvet- med Martin Kragh i mars. Där beskrev han mycket kring Putin och hans bakgrund.

Ja jag skulle minst sagt vilja örfil honom. Ännu hellre strimla honom utan bedövning. Men precis som du emot våld men ok då. Vi kan sätta honom på en öde ö i nordligaste ishavet utan vatten och bröd. Jo han kan ta med sig Lavrov. Där kan de sitta och ruttna.

Bert Bodin sa...

@ Turtlan

Bra idé med öde ö.