tisdag, februari 21, 2023

Ambulanssjuksköterska ...

.. filmmakare, författare, kändisbarn. Ja han har varit med om en hel del, Daniel Bergman. 
Allt detta berättade han för oss ikväll. Det var på författaraftonen Kontext, som vi brukar passa på att besöka.
 
En fullsatt salong. God mat. Många bekanta. Trevligt. Intressant.
 
Här fick vi följa Daniels barndom med mamma Käbi och pappa Ingmar. Laretei och Bergman, om du skulle ha glömt efternamnen. En barndom med kreativa föräldrar, som nästan inte hade tid för sin son. Istället var det barnsköterskan Silja, som blev den vuxna i Daniels barndom.
 
Om detta berättar han i boken Hjärtat som kom ut 2021. Hur arbetet med den boken kom att prägla hans liv, efter att sjukdom satte stopp för mera aktiva yrken. MS och hjärtproblem gjorde att han fick hålla sig vid datorn istället. 
 
Boken är alltså självbiografisk. Men den blir också en minnesbank för dottern. Vissa avsnitt riktar han till henne.
 
Jag hade aldrig hört talas om denne man. Än mindre hans roller som filmare, producent, och som sagt ambulanssjuksköterska. Alla yrkesroller 'halkade' han in på av en slump. Han tog för sig av tillfällena då ha av andra anledningar hamnade i olika situationer. Vidareutbildade sig och jobbade på.
 
Trevlig kväll. Med allvar och mycket humor.

*****

6 kommentarer:

Monet sa...

Har sett honom i något tv-program och också läst om honom tidigare, just om rollen som ambulansskötare. Inte precis vad man väntar sig av ett Bergman-barn. Verkar väldigt sympatisk och är väldigt lik sin pappa. Förstår att ni hade en trevlig kväll!

Bert Bodin sa...

@ Monet

Han gav ett väldigt sympatisk intryck. Och han var väldigt duktig på att imitera sin pappas röst.

Monica sa...

Trodde alla sett "Söndagsbarn" som var Daniel Bergmans långfilmsdebut med duktiga skådespelare och den fick en rad priser. Var lite annorlunda och väldigt bra fast det var "gamle fars" gamla manus.

Daniel drabbades sen av lite svårigheter och ingen vet väl mer än han själv varför och vad det grundades på, det blev tyst.

Bestämde sig för att utbilda sig till sjuksköterska, fanns sedan både på SÖS och Visby lasarett. Har själv arbetat på båda. Jag hade lite svårt att ta in att han blev sjuksköterska och vet inte hur han tyckte själv om den yrkesrollen.

Intressant att han har författaraftnar. Kanske reser runt på bibliotek om han orkar. Vore bra.

Bert Bodin sa...

@Monica

Sjuksköterskeriet hamnade han i på grund av att han gjorde en film om ambulansen. Han beslöt sig bara.

Eva Nygren sa...

Så kul. Jag läste hans bok i höstas, den är absolut läsvärd, kanske lite lång men där är "scener" där han beskriver både Ingmar och Käbi så man känner både det svåra och det vackra.

Bert Bodin sa...

@Eva Nygren

Det var inte utan att boken hade vunnit på lite 'kapningar', enligt författaren själv.