lördag, februari 11, 2023

Stannade till hos ...

.. grannarna uppe på backen, som var ute och skottade snö. De har precis som vi inte varit här mer än något enstaka besök sedan i december. Beroende på elkostnad, bland annat.
Klicka för bättre läsbarhet.
Jag vet att vi inte ska klaga här i norr. Men vi har haft samma pris som södra Sverige under en period. Av någon outgrundlig anledning.

Särskilt uppretad blir jag när jag läser tidningsurklippet i dag. Här produceras rekordmycket el enbart i Luleälven! Mer än väl för att tillgodose behovet i Norrbottens län. Dubbelt upp faktiskt. Då tycker jag att vi borde få sätta priset lokalt. En sorts 'norgemodell' där producerande platser och kommuner får dra nytta av det, innan överskott säljs, eller skänks till övriga trakter.

Lägg därtill att vi har Europas största vindkraftspark i trakterna. Något som det rynkas på näsan åt så fort det blir tal om etablering i de södra delarna av landet.

Utmärkt modell, den norska, tycker jag.

*****

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Låter vettigt alltsammans. Och det kan reta mig nåt så hemskt att här på västkusten och även på sydkusten, där ska det helst inte finnas ett enda vindkraftverk, om så ett par mil ute till havs, men gärna i övre halvan av landet. Så högt upp som möjligt!
Tror att reglerna har ändrats nu, så att kommunerna inte kan använda sig av vetorätten längre och det tycker jag är jättebra. Vi har inte så mycket att välja på.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Och idag läste jag att elnätsföretagen drar in miljardvinster på oskäliga nätavgifter. En stor artikel i dagens DN