tisdag, februari 07, 2023

Proviantering

Att storhandla är bra. Ingen tvekan om det, om man jämför med dagligt småhandlande. Idag var det dags. Dels för att det behövdes och dels för att det är tisdag, då man kan kapa åt sig rabatt. Det märks också när man kommer till affären. Det är mer folk än andra vardagar. Särskilt äldre personer är i farten.

Bulgurotto, det vill säga risotto gjord med bulgur istället för ris, har du förmodligen aldrig ätit. Det beror kanske på att bulgurotto är en exklusiv maträtt, skapad av mig. Minsann. Mer om det senare.

Det jag kan irritera mig på på affärer är när de 'möblerar om', ställer invanda mönster på huvudet, så att man inte hittar det man ska, enligt den rutt som suttit i huvudet sedan länge. Jag tycker det har blivit vanligare här i stan. Och jag undrar om det är för att locka mig att köpa mer av något annat, som jag normalt inte köper. Bara för att det råkar stå ivägen, där jag är van att plocka på mig tunnbrödet, eller den torkade skinkan. Det enda som händer är att jag blir sur, eftersom jag får dra kundvagnen flera varv till för att hitta det jag ska ha. Längre tid i affären - och för det får man också betala mer på grund av Putler.

Det fick bli "felaktig" bulgur. Tyvärr.
Jag chansade också på att jag skulle få tag i Bulgur av det slag jag vill ha, nämligen hel, okrossad sådan. Det visade sig omöjligt även denna gång. Den produkten existerar inte, överhuvudtaget. Så nu kan jag aldrig mer laga bulgurotto, för om jag gör som man ska med den krossade varianten blir det bara gröt. Och till gröt använder jag havre.

Tyvärr har jag anat att den hela varianten skulle vara svår att få tag på. Varför vet jag inte, för det har funnits i varenda butik förr - och med förr menar jag de senaste åren. Igår var jag också till en butik här i stan som säljer 'främmande matvaror' från andra kulturer än den svenska. Tänkte att där skulle det väl ändå finnas. Men jag fick tji även där. Bulgur fanns, men bara krossad. Av flera märken dessutom. 

Det har ofta hänt att favoritvaror som man haft plötsligt bara är borta från hyllorna. Ibland har vi känt oss mer eller mindre förföljda. 
 - Nähä! Nu finns inte det heller.
Senast var det den havredryck som var av finskt och rekordelig sort, som vi köpte regelbundet tills för något år sedan. Borta från hyllorna. Så nu väntar jag bara på att den dryck som fick träda i tjänst istället, nämligen Änglamarks ekologiska, snart blir ett minne blott. 
 
Förändring är bra. Men inte alltid. 

*****

16 kommentarer:

Monet sa...

Tänker så total olika erfarenheter av matinköp man kan ha. I vår vardag finns t ex inte havremjölk eller bulgur (med däremot idag olivoljepenslade och flingsaltkryddade aubergine-skivor, ugnsbakade). Tillsammans med billigast tänkbara kycklingdelar, penslade med soja, chiliflakes, vitlök och allehanda provencekryddor. Potatis använder vi sällan och görs det är den i så fall kall för att inte få för mycket kolhydratpåslag. Gärna med en fransk dressing av olja, vinäger och senap och kapris på det.

Så den här sortens ingredienser är vad vi köper - och dessutom online som jag tidigare beskrivit fördelarna för oss med. Jag ser nu att vi ligger på hälften av vad som är beräknad hushållsmånadskostnad för två vuxna och FÖRSTÅR inte vad som är problemet för andra hushåll. Förutom att vi delar irritationen över obegriplig kostnadsöking av Bregott! Glad över att inte behöva leta efter bulgur som du!

Bert Bodin sa...

@Monet

Även om jag inte alltid nämner det, så ingår mycket av det du köper också i vår matkasse. ;-)

Vi lyckas också hålla vår budget bra, trots allt gny från många över ökade priser.

Anta Snaque sa...

Helt plötsligt finna inte mitt favorittoalett- och hushållspapper att köpa. Jag år riktigt sur på både ICA och Coop. De tycker väl att man ska köpa deras egna märken. Jag vägrar.

Bert Bodin sa...

@Anta Snaque

Undviker i största möjliga mån att köpa affärernas egna märken. Det är ett oskick.

Det enda som slinker igenom är coop:s Änglamark.

Monet sa...

Ja, jag vet ju att du är en duktig och fantasifull kock så jag tror nog du köper annat än bulgur och havregryn som aldrig finns hos oss. Skulle jag beskriva dig för någon som inte kände dig skulle jag nog säga ”en man som ofta understryker vikten av att kunna Sveriges nordligaste landskap och inte klumpar ihop dem som Norrland”. Men framförallt någon som använder granskott i maten - varje gång du presenterar det får jag en stickig, kådig fantasikänsla i munnen!

Elisabet. sa...

Ja, Bert .., det är precis därför det möbleras om. Även om kunderna till en början blir irriterade, innebär det ofta att man/dom upptäcker andra varor som man bara passerat, på väg till det invanda. Men jag undrar om inte irritationen över att inte hitta det man letar - och tidigare visste var det fanns - överväger det som konsulter tycker är så påhåttigt. Bland annat har Clas Ohlson ändrat i sin butik (den vi oftast besöker) och det blev - enligt mitt sätt att se det - enbart till det sämre.

Gunnel sa...

Det är säkert precis som Elisabet säger att vi ska upptäcka andra varor på vår vandring genom affären för att hitta det vi söker. För några år sedan försvann krossat linfrö, som jag alltid använde på morgonmackan. Numera finns enbart hela frön. Krossade (som jag använt i 20 år) var farliga för människan och togs bort. Har aldrig hört talas om någon som dött av krossat linfrö. Borde man inte istället plocka bort cigaretterna.

Bert Bodin sa...

@Monet

Haha - granskott av bra kvalitet är mycket mjuka. Och nyttiga. Innehåller massor med vitaminer. Kanske blir man "sopad" i tarmarna också. Vem vet.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Kunde väl förstå att ni affärsanställda är sådär luriga. Hm?

Jag kan rapportera att CO här i stan just står i begrepp att möblera om. Och jag har ju förstås också en privatkampanj mot företaget i och med att jag bojkottar kinesiska varor. Det är inte lätt, men det går.

Bert Bodin sa...

@ Gunnel

Helt rätt - plocka bort cigaretter, men också lösgodishyllorna. Skulle aldrig i livet få för mig att köpa godis där. Där folk går och fingrar. Var det inte någon som åkte på böter, när man kom på att hen plockade godis för hand och inte med slev, eller vad man nu använder.

Bort med det, alltså. Och då kan man sluta med extrapris på läsk också. Det är en helt onödig produkt som används alldeles för mycket. Varannan människa är ju överviktig, ja fler än så, sägs det. Vad beror det på?

Anonym sa...

Jag är väldigt sällan in på Clas Olsons men har jag ärende dit, så går jag alltid och frågar var jag kan finna det jag söker. Hos oss hinner det alltid bli en totalomflyttning av inredning och varor mellan gångerna jag är där och jag orkar inte gå runt och söka. ellem

Monica sa...

De krossade linfröna innehåller mycket vätecyanid kom man på så de försvann. De hela fröna anses passera oförstörda men där har jag sett, blindtarmar vi analyserade hade ofta bihanget igentäppt av något som sen gav bakterieinfektionen. Och bihanget kunde ha en samling av linfrön. Det var lite okänt och informerades väldigt lite om vad som orsakade tilltäppningen i undervisning och är nog rätt okänt ännu.

Så mycket man lär sig och raskt bort med sådant i mitt hushåll, man tänkt så nyttigt det var innan med allehanda frön. Och så vanligt att ha i brödbaket. Men förändras lite vid upphettning, vätecyaniden sägs minska lite och fröna passerar kanske lättare ut i tarmen och hoppar över bihanget när de är i sällskap med annat.

Men granskott vid stugan plockar jag, gjort sirap och det är riktigt läckert men alla tycker inte om det.

Bert Bodin sa...

@ellem

Jag förstår dig. CO är ju en herraffär. Kallas 'gubbdagis' ibland.

😉

Bert Bodin sa...

@Monica

Tur att man inte använt krossade linfrön. Men Gunnel verkar ju må bra.

Elisabet. sa...

Här är en till som frekvent använt krossade linfrön, framför allt när jag bakade bröd.
Apropå cigarettförsäljning brukar jag tänka så här: tänk om vi sålde bröd i affären som bevisligen kunde vara cancerframkallande och forskningen hade visat att ett visst sorts bröd orsakar alla möjliga sjukdomar och det första läkarna skulle fråga om inför en operation, vore: "Äter du bröd? Har du gjort det i många år?", precis som dom frågar om rökning.
Vi skulle ha drivor av ilskna kunder utanför affären vilka skulle kräva ett stopp för brödförsäljningen! Men cigaretter ...? Inga problem.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Ibland tänks det inte rationellt och riktigt.