måndag, februari 06, 2023

Det gäller att passa på


Kvalitén på våra vintrar
håller ju på att sjunka år för år. Klimatförändring. Tyvärr, säger jag, som gillar vinter när det ska vara vinter, men för övrigt också alla andra av våra fem årstider. 

Idag var det vinter. Och då måste man ju ut och promenera; göra en vandring runt Skurholmsfjärden. Den runda som kallas Blodomloppet officiellt. Hälsans stig är en annan benämning. Men eftersom det anses att det mest är pensionärer som går där, kallas den alltsomoftast Antikrundan, lite ironiskt, sådär. Det är väl främst de som aldrig sätter sin fot på de fina stigarna, som säger så. Men jag kan berätta att här möter man såväl pensionärer, som löptränare (både mänskliga som hundliga, ja, löptikar t.ex.), unga och gamla, bekanta och obekanta. Det är oavsett vad den kallas en vacker runda under alla årstider. 

Men antagligen är det sista gången för den här gången, som vi går här. Morgonens 10 minusgrader och sol kommer nu på sen eftermiddag att bytas till 0-gradigt och i natt regn. Dessutom regn av det värsta slag som uppfunnits - underkylt. Den typ som aldrig fanns förr. Jag har då aldrig upplevt det förrän för kanske 10 år sedan. Nu händer det flera gånger varje vinter. Imorgon väntas åtskilliga plusgrader! Är det vinter???

Vi har alltså fem årstider. Det vill jag fortsätta med. (Undrar hur länge?) Men enligt samerna så har vi åtta. Det har alltid varit så.
 
Och idag firar vi Samernas nationaldag. Egentligen Sápmis nationaldag. Sápmi är ju ett stort område som sträcker sig över Norges, Sveriges, Finlands och Rysslands norra delar - för Ryssland egentligen norra delen av Kolahalvön.  

Det firas i våra trakter genom bl.a. flagghissning på offentliga byggnader. De har ju en vacker flagga, samerna.

Efter vår promenad idag unnade vi oss en nationaldagsbakelse i flaggans färger.
 
 Det gäller att passa på.

*****

10 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ja, ur led är tiden, i alla fall vädermässigt. Underkylt regn är ju rena pesten!

Kristina sa...

Snygg bakelse!

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Helt korrekt!

Bert Bodin sa...

@ Kristina

Snygga och goda. På Smedjans fik.

Gunnel sa...

Håller med dig. Vintern är inte vinter längre på det sätt den borde vara. Alldeles för många dagar får man hålla sig inne på grund av det underkylda regnet.

Bert Bodin sa...

@Gunnel

Skönt att jag inte inbillar mig. 😇

Christel sa...

Ja du, det underkylda regnet är nog en ovälkommen export från oss i söder.
Vi har haft det här så länge jag minns. Helt omöjligt att ratta runt i eller gå i/på heller för den delen.
Jag får be om ursäkt för detta 🫣

Bert Bodin sa...

@Christel

Jag tycker inte du skall känna skuld för detta. Tror det beror på världens hela befolkning. (Men nog skulle man ju vilja hämnas. På Skåne, alltså. 🧐😇

Anta Snaque sa...

Underkylt regn har drabbat oss här i norr under alla årtionden. Det är ingen ny vädersituation. Minns bl.a. en resa (som passagerare) till Boden under tidigt 1960-tal. De tre-fyra milen tog runt två timmar p.g.a. underkylt regn. Det låg bilar i dikena med ojämna mellanrum.

Bert Bodin sa...

@Anta Snaque

Jaså. Det var jag inte medveten om. Men nog har det väl blivit mer frekvent nuförtiden?